- Veronica ba om håndvåpen

Per Orderud betalte 20 000 kroner for at Lars Grønnerød skulle skaffe to håndvåpen, hevdet Kristin Kirkemo Haukeland. I stedet var det hun som dro til Molde og skaffet to pistoler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Veronica kjøpte amfetamin

Kirkemo Haukeland hadde problemer med å beskrive hva slags våpen ekteparet var ute etter. Men det skulle være et håndvåpen, gjerne automatisk forklarte Kristin.

- De trengte det til egen beskyttelse for det hadde skjedd så mange merkelig ting på gården, forklarte Kristin. Veronica har forklart at hun ikke har sett våpen på gården, langt mindre bestillt et av søsteren og Lars Grønnerød.

Dro til Molde

Den 22. andre desember dro hun til Molde angivelig for å komme bort fra Oslo, men også for å skaffe våpen. Lars Grønnerød hadde ikke skaffet noen, hevdet Kristin. Kvelden før hun dro hadde hun vært på en fest hvor hun snakket med flere om våpen.

Hun hevder hun dro til Molde med en kamerat som hadde to kjenninger i byen. De to skulle skaffe våpnene. Men hun ville ikke si det til Lars Grønnerød annet enn at hun trengte penger. Hun ville ikke ha skyss til flyplassen.

- Jeg sa til ham at jeg skulle ha penger for å gjøre det han ikke hadde klart, nemlig å skaffe våpen, sa Kristin.

Hun virker veldig usikker på detaljer på hvordan hun fraktet våpnene til Oslo og omstendighetene rundt overleveringen på gården. Hun husker ikke hva Veronica og hun snakket om da hun skal ha gitt søsteren våpnene lille julaften. Under hele forklaringen har de to søstrene ikke vekslet ett blikk. Veronica snur hodet for å unngå å se søsteren.

Uhell

Kristin hevder at hun ga en sekk med to våpen til Veronica med en gang hun kom til gården lille julaften 1998. Etter 15 minutter i huset skal de to søstrene ha funnet fram våpnene og sett på dem.

Idet de putter pistolene tilbake i sekken og Veronica skal sette sekken ned på gulvet, traff bagen bordkanten og ett skudd gikk av, forklarer Kristin. Veronica blir veldig oppskjørtet og løper ut til låven hvor Per er. - Etter skuddene gikk av ville Veronica hvertfall ikke ha de våpnene, forklarer Kristin.

Dette strider mot Veronica og Per Orderuds forklaringer om vådeskuddene. Veronica hevder at Kristin rettet pistolen mot henne.

- Har du noen kommentarer til Veronicas forklaring om dette?

- Nei egentlig ikke. Jeg vet hva som skjedde.

- Lyver hun?

- Jeg mener hun gjør det

- Kan du ha tatt feil?

- Nei.

Fortalte broren

Etter skyteepisoden blir Kristin sur fordi hun får skylda, og våpnene blir lagt i bilen. Etter middagen står hun på trammen og røyker med broren. Deretter tar hun med seg broren på låven for å se på traktoren hun hadde pusset opp for Per. Hun tar med seg bagen med våpnene for å gjemme dem på låven. Hun fortalte broren at det var våpen i bagen.

- Jeg sa at jeg skulle selge dem til en torpedo, forklarte Kristin Kirkemo Haukeland.

Våpenopplæring

Stikk i strid med hva de andre to tiltalte hittil har forklart, hevdet Kristin at juleselskapet 1998 ble brukt til omfattende våpenopplæring.

Etter at de andre gjestene var reist holdt Lars Grønnerød undervisning i hvordan de to pistolene skulle brukes. Kristin hevdet at det lå mange patroner på stuebordet, i tillegg til at magasinene var fyllt opp. Men Kristin kunne ikke huske hvordan patroene hadde kommet dit eller om de kom i noen emballasje.

Først fikk Per opplæring i hvordan pistolene skulle lades, deretter Veronica. Kristin satt bare og så på, hevdet hun.

Under hele denne seansen hadde de gummihansker på, av samme type kirurger bruker. Det falt ikke Kristin inn å spørre hvorfor de brukte hansker, kom det fram i retten. Les alt om trippeldrapet.

AVGIR FORKLARING: Kristin Kirkemo Haukeland. Her avbildet idet hun ankommer Frogner grendehus i dag.