Veronica brøt sammen

LØRENSKOG (Dagbladet): Her, på psykiatrisk avdeling på Sentralsykehuset i Akershus, får drapssiktede Veronica Orderud nå fortløpende psykiatrisk behandling. I all hast ble 27-åringen sendt til Gjøvik fylkessykehus og videre til Sentralsykehuset i Akershus etter et sammenbrudd i fengslet lørdag formiddag. Hun bevoktes døgnet rundt av to sivilkledde polititjenestemenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Nedre Romerike forhørsrett beskrev forsvareren Veronica Orderuds helsetilstand som svært bekymringsfull. Bare ett døgn seinere, lørdag formiddag, vurderte tilsynslegen ved Gjøvik kretsfengsel den drapssiktedes helsetilstand som så alvorlig at han sendte henne videre til fylkessykehuset på Gjøvik.

Vakthavende lege på psykiatrisk avdeling mente det var en akuttsituasjon og anbefalte umiddelbar innleggelse. Klokka 21 lørdag kveld ble 27-åringen fraktet til Sentralsykehuset i Akershus (SiA). Veronica Orderud er nå pasient ved psykiatrisk avdeling, sammen med et titalls andre pasienter, som alle har svært spesielle psykiske belastninger.

- Veronica er nå pasient ved en institusjon som gir henne den fortløpende psykiatriske behandlingen hun trenger. Et stort antall leger har vært - og er - involvert i denne prosessen, sier Veronicas forsvarer Frode Sulland, som nå vil ha klienten innlagt ved en behandlingsinstitusjon.

- Psykisk reaksjon

- Klart det kan komme en psykisk reaksjon av å sitte lenge i varetekt, sier avdelingsoverlege Lavrantz Kyrdalen ved psykiatrisk avdeling ved Gjøvik fylkessykehus til Dagbladet.

Han opplyser at pasienter som tilhører andre kommuner, blir fraktet til et sykehus på hjemstedet hvis det er medisinsk forsvarlig.

- Sammenbruddet har bygd seg opp over tid. Veronica har lenge vært fortvilet over sin pressede og isolerte tilværelse. Sammenbruddet er en bekreftelse på det jeg sa i retten under fengslingsmøtet på fredag - nemlig at fortsatt varetekt i nåværende form vil være et uforholdsmessig inngrep overfor Veronica, sier forsvarer Frode Sulland til Dagbladet.

På samme måte som Veronica Orderud ble nektet å kommunisere med andre innsatte ved Gjøvik kretsfengsel - får hun heller ikke snakke med sine medpasienter ved SiA.

Da Dagbladet besøkte psykiatrisk avdeling i går, satt to veltrente, sivilkledde polititjenestemenn overskrevs på hver sin stol. De bevoktet rommet til Veronica. Rommet er neppe tilfeldig valgt. Beliggenheten er strategisk gunstig for politiet, ved at det fra utsiden er ekstremt godt skjermet. Det er svært vanskelig å ta seg fram dit uoppdaget. Rømningsfaren skal også være minimal, på grunn av uknuselige vinduer som ikke lar seg åpne mer enn noen millimeter.

Vil trene mer

I ni uker levde 27-åringen isolert på en ni kvadratmeter stor celle i kretsfengslet på Gjøvik. Cella har varmt og kaldt vann, toalett, seng, kjøleskap, bokhylle og skrivebord. 27-åringen er underlagt brev- og besøkskontroll, noe som betyr at hun ikke hadde kontakt med de andre innsatte.

Den drapssiktede 27-åringen ble servert frokost på cella klokka 07.30. Mellom klokka 10 og 11 fikk hun lufte seg - under oppsyn av en fengselsbetjent. Hun fikk ofte tilbud om en ny lufterunde om ettermiddagen.

Veronica har av fengselsledelsen fått kopi av Justisdepartementets rundskriv om retningslinjer og regler for personer som sitter med brev- og besøksforbud. Når det passet slik, fikk hun bruke trimrommet, som har moderne utstyr til rundt 100000 kroner. Dagbladet får opplyst at hun av og til spilte bordtennis med fengselsbetjentene. 27-åringen har også søkt om utvidet tid for trening i trimrommet.

Presset seg selv

Under de tre fengslingsmøtene i trippeldrapet, har Dagbladet kunnet konstatere at Veronicas psykiske humør har svingt fra krampegråt til tøffhet og optimisme - og tilbake igjen til dyp depresjon.

Veronica Orderud er den eneste av de fire siktede som har blitt avhørt de siste to ukene, men nå er også den muligheten avskåret for politiet i nærmeste framtid. Ingen kunne i går opplyse hvor lenge 27-åringen må ligge på sykehus.

- Har politiet kjørt henne for hardt?

- Hun har presset seg selv altfor hardt. Det var hennes eget ønske å gjennomføre de to harde politiavhørene tirsdag og onsdag i forrige uke. Hun ønsket så intenst å forklare hva som skjedde lille julaften, at hun slet seg fullstendig ut, svarer forsvarer Frode Sulland.

Politiadvokat Bjørn Arne Tronier ved Romerike politidistrikt vil ikke kommentere om Veronicas sammenbrudd skyldes at drapsetterforskerne har presset henne for hardt. Men han sier:

- Det er ikke et sjeldent fenomen at varetektsfanger havner på sykehus i varetektsperioden.

UTSLITT: Veronica Orderud makter ikke å sitte varetekt