Veronica endrer forklaring

Veronica Orderud har endret forklaring om hva som skjedde under juleselskapet på Orderud gård, da to pistoler ifølge søsteren Kristin og Lars Grønnerød skal ha blitt overlevert ekteparet. Politiet ser på dette som et stort fremskritt i etterforskningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere sentrale kilder bekrefter at Veronica Orderud har endret forklaring om hva som hendte på Orderud gård lille julaften. Det skal ha skjedd i et avhør på Gjøvik onsdag i forrige uke.

Hun endret da forklaring på flere vesentlige punkt knyttet til juleselskapet.

Kilder i politiet omtaler utviklingen i saken som spennende. De opplever at Veronica Orderud er på gli, og registrerer at hun nå har behov for å endre på det hun selv har forklart i politiavhør tidligere.

Nye avhør

Utviklingen i avhørene med Veronica Orderud er interessant av flere grunner for politiet. I øyeblikket er hun den eneste av de fire siktede som fortsatt stiller i politiavhør.

Når hennes forsvarer, advokat Frode Sulland, er tilbake fra ferie i neste uke, vil hun møte i nye avhør med etterforskerne.

Helt siden Veronica Orderud ble arrestert for snart to måneder siden, har hun benektet at det ble overlevert noen våpen under juleselskapet på Orderud gård. Hun har også nektet for at det ble avfyrt et vådeskudd i våningshuset.

Nå sitter politiet med beviser for at det ble avfyrt et skudd i huset. Politiet har funnet spor etter skuddet i et salongbord.

Skader på et Nerdrum-litografi er også forenlig med at det er truffet av et prosjektil. Trolig er det politiets funn som har fått Veronica til å endre forklaring.

Utvikling

Veronica Orderud har tidligere gitt ulike forklaringer på hva som kan ha skjedd med Nerdrum-litografiet.

I de første avhørene der hun ble spurt om dette, forklarte hun at hun var ute, og at Kristin Kirkemo var igjen i huset. Da hun kom tilbake var et Nerdrum-litografi falt ned fra veggen. Hun hevdet at Kristin fortalte at bildet hadde falt ned.

I senere forklaringen har Veronica Orderud antydet at Kristin kan ha avfyrt et skudd i boligen mens hun var der alene. Men hun har presisert at hun ikke har sett noe våpen, og at Kristin heller ikke sa noe om at det var løsnet skudd.

«Ikke dramatisk»

Advokat Frode Sulland er kjent med at Veronica Orderud har endret forklaring om juleselskapet på Orderud gård.

- Det er visse forandringer, men jeg opplever ikke det som dramatisk.

- Svekker ikke dette troverdigheten hennes?

- Det bør det ikke gjøre i alle fall. Jeg kan ikke svare for hvordan andre ser på det, men jeg mener at det ikke gjør det, sier advokat Frode Sulland.

Politiet bekrefter

Politiadvokat Tom Danielson vil ikke bekrefte opplysningene om at Veronica Orderud har endret forklaring.

Men han bekrefter at en av de siktede har endret forklaring.

- I det siste har vi fått en dreining i forklaringen til en av de siktede. Vedkommende gir oss nå en annen forklaring enn tidligere. Jeg vil ikke si hvem dette er, eller hva det gjelder, sier Danielson.

At en av de siktede har endret forklaring, river grunnen av mye av kritikken fra forsvarerne, mener Danielson.

- Forsvarerne har bedt politiet slutte med å stille de siktede spørsmål om ting de er avhørt om tidligere. Dette er et eksempel på at det er nødvendig å ta opp igjen temaer som har vært omtalt tidligere i avhør. Også tidligere i saken har vi gjort dette, og fått endringer og suppleringer i de siktedes forklaringer, sier Danielson.