«Veronica er fortsatt tante til min sønn»

Kristin Kirkemo i eksklusivt intervju: Kristin Kirkemo synes det er merkelig at Veronica Orderud nekter å møte henne under fengslingsmøtene, men hun slår ikke hånden av sin halvsøster i intervjuet Dagbladet har gjort med henne. Hun er mer usikker på sitt framtidige forhold til Per Kristian Orderud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Intervjuet med 26-åringen er gjort skriftlig i Drammen kretsfengsel. Kristin Kirkemo har besvart 14 av de 20 spørsmålene som hun fikk tilsendt fra Dagbladet. De siste seks valgte hun i samråd med sin forsvarer, advokat Tor Kjævik, å ikke besvare.

 • Retten har flere ganger fastslått at den regner forklaringene dine som troverdige, blant annet i forhold til våpenoverleveringene. Føler du selv at du blir trodd av politiet og retten?

«Politiet tror meg på sin underlige måte. Jeg forholder meg mer til Tor (advokat Tor Kjærvik, red.anm.) enn til politiet og retten. Det ser bedre ut for hvert fengslingsmøte, men som sagt stoler jeg kun på Tor.»

Om de andre siktede

 • Veronica Orderud har konsekvent nektet å møte deg i forbindelse med fengslingsmøtene. Hva synes du om det? Hvilket forhold har du til din søster i dag?

«Hva Veronica velger å gjøre i forbindelse med fengslingsmøter, tar jeg hensyn til! Dette er en rett hun har, selv om det er merkelig. Hun er fortsatt tante til min sønn, og det kan på ingen måte forandres. Men jeg har ikke pratet med henne i denne sammenheng.»

 • Hvilket forhold har du i dag til Lars Grønnerød og Per Kristian Orderud?

«Lars og jeg er på talefot, det kommer vi alltid til å være. Det er ikke så lett å legge to år bak seg. Jeg hilser på Per i retten, og han er onkel til min sønn, så hvordan det kan forandres, ser ikke jeg. Men hvordan mitt forhold til han i ettertid vil bli, vet jeg ikke!»

Om brevene

 • Du skal ha fått en mengde brev i fengslet. Hva handler disse brevene om?

«Brevene jeg får inneholder både medfølelse og godt stå-på-mot. Jeg får brev fra medfanger med samme erfaring og objektive meninger i min sak. Jeg får også brev fra venner og kjente som holder meg informert om livet på utsiden.»

 • Hvordan opplever du å få støtteerklæringer fra utenforstående?

«Jeg tror ikke det er noe som er bedre enn at vilt fremmede personer viser sin interesse og bryr seg. Det å få støtte fra personer i denne situasjonen er som næring for kroppen. Det er en glede i hvert brev jeg får.»

Om løslatelse

 • Tror du at du blir løslatt fra varetekt i løpet av dette året?

«Et håp om å bli løslatt har jeg selvfølgelig, men så lenge saken fortsatt pågår, er det vanskelig å fortelle hva jeg tror. Men det ser mektig bra ut!»

 • Hva er det første du skal gjøre når du eventuelt blir løslatt?

«Plukke med meg sakene mine fra Drammen kretsfengsel og komme meg hjem til pappa og sønnen min. Deretter skal jeg i fellesskap med Tor og familie planlegge hva som blir riktig i forhold til rehabilitering av kropp og sjel. Jeg tror jeg har noen tunge perioder å se frem til. Men det skal gjøres med glede.»

 • Hvordan opplever du å bli en slags kjendis gjennom å være siktet i en av Norges-historiens mest omtalte kriminalsaker?

«Jeg tror nok ikke jeg er noe mer kjendis nå, det er bare pressen/mediene som får meg til å se slik ut. Jeg vil tro at alt dette medieoppstyret vil forsvinne med tiden, deretter går alt tilbake til normalt og nye ansikter vil prege nyhetsbildet. Dette er ikke noe jeg har bedt om selv.»

Om isolasjonen

 • Hvordan har du opplevd isolasjonen i varetekt i Drammen kretsfengsel?

«Isolasjonen har både vært positiv og negativ, jeg prøver å ta den som en erfaring. Men det er ikke lett å tilgi unødvendige visitasjoner eller stripping etter besøk. Men så lenge jeg har tatt meg selv i nakken, har alt gått bedre enn jeg ventet - ved å forberede meg selv til det verste, til enhver anledning.»

 • Hva savner du mest?

«Det er soleklart at jeg savner sønnen min til enhver tid på døgnet, men savnet etter mine firbente venner er også stort. Friheten gnager meg også i nakken, så det skal bli godt å slippe tanken på låste dører.»

 • Hvordan får du dagene til å gå?

«I den siste måneden har jeg fått litt aktivitet rundt meg i fengselet, så jeg teller ikke dagene i den forstand lenger. I den verste perioden fulgte jeg rutiner og gjentakelser hver bidige dag, for å få timene til å gå. Utenom ble det mye gipsstøping, tegning og lesing av bøker. Jeg vil si at kvoten for kriminalromaner er nådd for dette året.»

Om pågripelsen

 • Hva var din reaksjon da du ble pågrepet, og seinere siktet for trippeldrapet?

«Irritasjon, bitterhet og sinne. Men det er lite en får gjort i arresten og sinne blir bare deprimerende i fangenskap. Alt føles uvirkelig! Saken fikk bare gå sin gang, så lenge samvittigheten min var ren holdt det meg ved godt mot.»

 • Hva vil du si om etterforskeren som har gjort avhørene med deg, Bernt Ingar Jahren? Hvordan har du opplevd avhørssituasjonen?

«Jahren er sikkert en ålreit fyr, han, men i den forbindelsen jeg traff han blir man automatisk fiender. Avhørene var ren gjentagelse og mer forvirring enn oppklaring. Det ble et irritasjonsmoment i lengden. Ikke negativt av den grunn.»

Om forsvarerne

 • Er du fornøyd med innsatsen til dine to forsvarere, advokat Tor Kjærvik og hans medhjelper, advokat Johnny Veum?

«Jeg er mer enn fornøyd med innsatsen til Tor og Johnny. Selv om jeg ikke er like tålmodig som Tor, er jeg mer enn takknemlig for støtten gjennom det halve året som har gått. Jeg har utviklet et meget godt forhold til både Tor og Johnny, og regner med at det vil vare livet ut. Min takknemlighet vil de oppleve begge to når den tid kommer.»

BRYLLUP: Brudebilde av Per og Veronica Orderud.
MERKELIG: Kristin Kirkemp synes det er merkelig at Veronica Orderud nekter å møte henne under fengslingsmøtene.
SØSTRE: Kristin Kirkemo slår ikke hånden av sin halvsøster.