«Veronica følte seg som en prostituert»

LILLESTRØM (Dagbladet): - Veronica fortalte meg et drøyt år før trippeldrapet at hun følte seg som en prostituert på Orderud gård, forklarer hennes ekskjæreste (42) til kriminalpolitiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge 42-åringen fikk han et brev fra Veronica hvor det sto at «det var pengene som gjorde Per spennende». Dette var før Veronica oppdaget at Per ikke eide gården.

42-åringen var Veronicas kjæreste til hun flyttet til Orderud gård som praktikant i 1993. Kort tid etter tok forholdet slutt, og Veronica flyttet fra et av husene på gården og inn til Per. Oslo-jenta flyttet til gården på Sørumsand for å få praksis for å komme inn på veterinærstudiet.

- Veronica fortalte meg at grunnen til bruddet var at hun hadde falt for Per. Hun sa at Per kunne gi henne en bedre start på livet enn jeg kunne, fordi Per hadde penger og øvrige materielle goder.

- Veronica fortalte meg at min sosiale status i framtida ville være betydelig lavere enn hennes, fordi hun da ville være dyrlege, mens jeg var vaktmester, forklarer 42-åringen.

Gamlekjæresten

Det er Kristin Haukelands forsvarer, advokat Tor Kjærvik, som har stevnet 42-åringen som vitne i lagmannsretten. Forsvareren mener at vitnet kan beskrive Veronica som person:

- 42-åringen er å oppfatte som et karaktervitne både når det gjelder Veronica og Per. Vitnet kjenner Veronicas personlighet, og kan illustrere hennes troverdighet, slik jeg ser saken, sier advokat Kjærvik.

Advokat Morten Kjensli har gjort det klart at han ønsker Per Orderud tilbake i vitneboksen for å spørre ham nærmere ut om blant annet forholdet til Veronica. Bakgrunnen er Pers negative reaksjon da hans egen forsvarer, advokat Harald Stabell, gikk hardt ut mot vitnet Harald Orderud - og fikk fram en rekke negative opplysninger om Veronica.

- Politiavhøret av 42-åringen, med en rekke opplysninger om Veronica, er en grunn til at jeg ønsker Per tilbake i vitneboksen, sier Kjensli.

Sviktet av Veronica

42-åringen forklarer i politiavhøret at Veronica kom til Orderud gård via sin tannlege, som holdt til på Sørumsand.

- Sverre Kirkemo og jeg hjalp henne med å flytte inn i et lite hus på gården. Veronica fikk låne møbler av meg, fordi hun ikke hadde møbler sjøl, fortsetter 42-åringen.

Etter det så han Veronica bare et par ganger i uka, mens de tidligere hadde vært sammen hver dag.

- Men etter tre uker merket jeg at noe var galt. Jeg fikk en dårlig følelse når det gjaldt forholdet.

Da han kom til Orderud gård den påfølgende fredagen, fortalte Veronica at forholdet var slutt. Hun hadde falt for odelsgutten Per Orderud, som var nesten 20 år eldre.

- Veronica fortalte meg at Per kunne gi henne en bedre start på livet enn jeg kunne, og han hadde penger og øvrige materielle goder. Jeg ble virkelig lei meg, det hadde aldri falt meg inn at Veronica skulle falle for Per, sier 42-åringen.

42-åringen hadde møtt Per, og oppfattet odelsgutten som en typisk bonde, som virket både puslete og sjenert.

Aldri godtatt

Etter bruddet sendte 42-åringen flere brev til Veronica

- Veronica skrev at jeg fortsatt hadde en plass i hennes hjerte, men fortsatte på denne måten: «Du som er arbeidsledig/arbeidssøkende fra Ammerud har aldri blitt akseptert av mine foreldre, mens Per, som har gård og grunn, lettere blir akseptert som svigersønn.»

Etter dette ble kontakten brutt, men på vinteren 1998 skrev 42-åringen på nytt til Veronica, og fikk telefon fra ekskjæresten bare noen dager seinere. Han husker det var en fredag. Neste dag møttes de etter avtale i Oslo, før de dro hjem til hans leilighet. Ifølge 42-åringen begynte Veronica å snakke om sitt forhold til Per.

- Veronica viste meg gifteringen sin. Jeg spurte om hun ønsket at det var min ring hun hadde på seg, og Veronica bekreftet det. Hun fortalte at hun ikke hadde det noe godt i forholdet med Per. Veronica fortalte at hun måtte gjøre alt husarbeidet, og at Per aldri hjalp henne. Hun sa rett ut at hun følte seg som en prostituert, fordi hun fikk et kjøpekort av Per når hun var ferdig i huset, slik at hun kunne kjøpe seg noe fint.

Ville ha elsker

- Hun spurte om jeg ville bli hennes elsker og fortalte at hun ikke ville skille seg, fordi den «pakka» Per kunne tilby henne, var for trygg.

Jeg fikk forståelsen av at Veronica hadde det godt når det gjaldt materielle goder, men at hun følelsesmessig var ulykkelig, sier 42-åringen.

Elskere ble de aldri. Ifølge 42-åringen ser han på henne som en venn. De opprettholdt ikke kontakten.

IKKE GOD NOK: Ifølge ekskjæresten skrev Veronica at han aldri ville bli akseptert av hennes foreldre, mens det ville være lettere for Per - som hadde gård og grunn å by på.