- Veronica hadde regien

FROGNER (Dagbladet.no): Få dager etter trippeldrapet snakket Per Orderud og hans søskenbarn, Harald Orderud om drapet. - Det virket som Per og Veronica visste hva som hadde foregått, hevder Harald Orderud i Nes herredsrett i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Harald Orderud er sønnen til Hans Orderud, som fant Anne Orderud Paust og hennes foreldre drept i kårboligen på Orderud gård. I dag forklarte Harald Orderud seg i retten.

Harald Orderud forklarte seg spesielt om et møte med Veronica og Per Orderud få dager etter trippeldrapet. Harald Orderud og fetteren Lars Orderud besøkte Per og Veronica på Orderud gård, og det var første gang de møtte hverandre etter drapet.

- Det var veldig mye kontroll med uttalelsene. Jeg hadde inntrykk av at Veronica styrte samtalen. Jeg ble veldig opprørt over den...kall den gjerne 'regien' som var der. Det var ikke noen naturlig situasjon, forklarer Harald Orderud.

- Visste noe

Per Orderud var ifølge fetteren veldig anspent under dette besøket.

- Per var så anspent. Jeg har aldri sett ham slik. Etterhvert følte jeg at det var noe som ikke stemte. Her var det noe gærnt, sier vitnet.

Da han og fetteren Lars Orderud forlot gården, var de ifølge Harald Orderud enige om at det var et eller annet som ikke stemte.

- Det virket som om Per og Veronica visste noe om hva som hadde foregått. At det her var noe som vi ikke visste, forteller vitnet.

- Hvordan kan du si dette. Dette må jo være en rein magefølelse, lurer aktor Maurud.

- Ja. Dette er en rein magefølelse. Men jeg lurte på hva som foregikk, bekrefter vitnet.

- Uten medfølelse

Seinere i vitneforklaringen fortalte Harald Orderud at han reagerte på måten Veronica Orderud oppførte seg på under dette første møtet etter trippeldrapet. De tre fetterne, Per, Harald og Lars skal alle sammen ha grått.

- Veronica snur på hælen og går på kjøkkenet uten å vise medfølelse, forklarer Harald Orderud. Han stusset på at Veronica Orderud ikke viste sorg.

- Jeg ville tro at man sørger sammen med sin mann som i hvert fall gir oss et signal at jeg også sørger. Men jeg oppfattet denne situasjonen som helt annerledes, framholdt Harald Orderud.

- Per neste

Etter det første møtet med Per og Veronica Orderud etter trippeldrapet, ble Harald Orderud mer og mer urolig.

- Jeg klarte ikke å leve med dette for meg selv. Jeg var redd for at Per var neste offer, og snakket med en prest og politi om bekymringene, forteller Harald Orderud.

Den 23. november 1999 skrev Harald Orderud et brev til Per Orderud hvor han stilte ham spørsmål om drapene. Etter at Per hadde lest en del av brevet, svarte han ifølge Harald Orderud:

- Greit, det er mye jeg kan fortelle deg, men ikke nå, svarte Per.

- Jeg sa til ham at han kunne fortelle dette til politiet, men da svarte Per at han hadde lovet at han ikke skulle gjøre det, forklarer Harald Orderud i vitneboksen.

Siden den dagen har det ikke vært kontakt mellom de to fetterne.