Veronica helgarderte

Da Per Kristian Orderud ble avhørt på nytt om skuddet i juleselskapet, trengte han ikke være redd for at det han sa skulle være i motstrid med det kona hadde fortalt. Hun hadde nemlig gardert seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sin siste, endrede politiforklaring sier Veronica at Kristin Kirkemo avfyrte et skudd i våningshuset under juleselskapet. Dette har hun nektet for i alle tidligere avhør.

Under avhøret ville politiet gjerne vite om hun fortalte ektemannen at Kristin hadde skutt med en finkalibret pistol i stua deres. Det er på dette punktet hun har gardert seg helt.

- Hun sier at hun ikke er sikker på om hun fortalte noe til mannen sin om det som skjedde. Hun kan ha fortalt ham noe da eller seinere, men hun kan også ha tiet om det for å beskytte søsteren, sier advokat Ina Strømstad, en av Veronica Orderuds forsvarere.

Siktet på henne

Veronica Orderud sa i sin siste politiforklaring at søsteren truet henne under juleselskapet. Kristin Kirkemo skal ha vært i dårlig humør, fordi hun ikke fikk være med sønnen sin i jula.

- Hun rettet pistolen mot meg, har Veronica fortalt politiet. Like etterpå skal et skudd ha blitt avfyrt. Det traff salongbordet, og prosjektilet gikk deretter i veggen og traff et Odd Nerdrum-litografi.

I politiforklaringen sier Veronica at hun løp ut av huset. Men hun er usikker på om hun traff Per Kristian ute, eller om han kom inn i huset noe seinere da hun var der.

- Hun er svært usikker på hva som egentlig hendte i minuttene etter at skuddet ble avfyrt. Hun var helt rystet over det som hadde skjedd, sier advokat Strømstad.

- Er det ikke veldig underlig at hun ikke er sikker på om hun har fortalt ektemannen om en så spesiell episode?

- Mange kan sikkert mene det. Men dette var en veldig spesiell setting. Dette skjedde i et familieselskap rett før jul. Og så ble det avfyrt skudd. Det er lett å si i ettertid hva man burde gjort. Jeg har stor forståelse for at Veronica kunne gjøre irrasjonelle ting etter en sånn hendelse, sier Ina Strømstad.

Svekket troverdighet

Den endrede forklaringen svekker troverdigheten til Veronica Orderud kraftig, mener politiet. De kan nå dokumentere overfor retten at hun har løyet i avhør.

Kristin Kirkemo har hele tida forklart at det ble avfyrt et vådeskudd i stua på Orderud gård på lille julaften.

Nå innrømmer halvsøsteren at Kristin har rett. Det tar advokat Tor Kjærvik som en ny bekreftelse på at Kristin Kirkemo har gitt en troverdig forklaring i saken.

- Innledningsvis i denne saken var det to forsvarere (Cato Schiøtz og Frode Sulland, red. anm.) som sa at min klient hadde behov for å forklare seg uriktig. Nå møter de samme forsvarerne seg selv i døra, sier Tor Kjærvik.