Veronica og Kristin møtes i retten

I morgen vil halvsøstrene Veronica Orderud (27) og Kristin Kirkemo (26) møtes for første gang etter at de ble varetektsfengslet for trippeldrapet i Sørum. Politiet vil begjære fornyet varetekt for begge to.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge søstrene vil begjære seg løslatt når fengslingsmøtet i Nedre Romerike forhørsrett starter.

Søstrene er begge siktet for drap eller medvirkning til drap på Anne Orderud Paust og hennes foreldre. Begge nekter for å ha hatt noe med drapene å gjøre, men begge skal i avhør ha sagt at den andre kan være innblandet.

Politiet vil ifølge NRK be om at de to halvsøstrene blir varetektsfengslet i åtte uker med brev- og besøksforbud.

Alle de fire siktede i trippeldrapet har til nå tilbrakt 12 uker i varetekt, og de har vært framstilt i forhørsretten tre ganger før. Hver gang har politiet bedt om fire nye uker.

Beskylder hverandre

I avhør skal Veronica ha kommet med oppsiktsvekkende beskyldninger mot søsteren Kristin. Hun skal ha sagt at Kristin kan ha deltatt i trippeldrapene for å hevne misunnelse fra barndommen.

I oppveksten ble Kristin sett på som rampete, mens Veronica oppførte seg nærmest eksemplarisk. Veronica skal også ha satt fram påstander om at Kristin kan være delaktig i drapene fordi hun frykter jugoslavermiljøet i Oslo.

Disse to forhold, kombinert med ønsket om økonomisk vinning, mener Veronica er motiver for at søsteren kan ha deltatt i drapene.

Kristin Kirkemo skal ha sagt til politiet at hun tror søsteren og ektemannen Per Kristian Orderud kan ha noe med trippeldrapsaken å gjøre. Hun har også forklart at ekteparet Orderud ba henne og Lars Grønnerød om å skaffe dem to skytevåpen, og at de ga dem penger for å dekke utgiftene.

Nye bevis

Ifølge VG har politiet tekniske bevis som kan knytte en eller flere av de siktede til åstedet. Politiet skal ha funnet fibre fra en raggsokk i kårboligen som kan stamme fra den eller dem som tok livet av Anne Orderud Paust og hennes foreldre. Politiet tok nylig beslag i raggsokker hos de siktede, ifølge TV 2.

Det vil ikke politiinspektør Kristin Barth-Larsen kommentere. Men hun sier at politiet har nye opplysninger å legge fram ved dette fengslingsmøtet.

- Vi får stadig nye dokumenter i saken, men jeg kan ikke se at politiet har noen nye bevis som styrker mistanken mot min klient, sier advokat Frode Sulland, Veronica Orderuds forsvarer.

Ikke optimist

Han er likevel ikke optimist foran torsdagens møte. Årsaken er først og fremst Eidsivating lagmannsretts kjennelse fra forrige fengsling. Der sier lagmannsretten at det er overveiende sannsynlig at Veronica og Per Kristian Orderud skaffet seg våpnene som ble brukt under trippeldrapet.

I tillegg kan Veronica ha hatt et motiv for å drepe svigerforeldrene og svigerinnen. Hun hadde et svært anstrengt forhold til sin manns familie, ikke minst på grunn av tvisten om Orderud gård.

Forsvarer Frode Sulland vil nok en gang be om at hans klient blir løslatt av helsemessige årsaker, selv om det ble avslått etter et rettsmøte i forrige uke.

Kristins «alibi»

Tor Kjærvik, som forsvarer Kristin Kirkemo, mener at opplysninger som er blitt kjent siden forrige fengslingsmøte, styrker hans klients sak.

Han mener at telefonutskrifter gir Kristin alibi drapsnatta. Hun skal ha mottatt eller ringt fjorten samtaler den natten, og alle disse er registrert i Oslo eller Bærum. Kjærvik mener dette viser at Kristin ikke var på Orderud drapsnatten.

- Det har ikke kommet fram noen nye bevis som forsterker mistanken mot min klient. Jeg vil hovedsakelig prosedere på det som er fremkommet av telefonutskriftene, sier Kjærvik til NTB.

Fredag skal Kirkemos tidligere kjæreste, Lars Grønnerød, og Per Kristian Orderud fremstilles for forlenget varetekt.

Tidligere har ekteparet Orderud blitt fremstilt sammen, og Kirkemo og Grønnerød sammen. Ifølge politiinspektør Barth-Larsen er det praktiske årsaker til at søstrene skal fremstilles sammen.

(NTB)