Veronica og Per Orderud tar ut skilsmisse

- Det har vært krevende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ekteparet Veronica og Per Orderud tar ut skilsmisse, opplyser de i en kort pressemelding til NTB.

- Vi informerer herved om at vi er blitt enige om å ta ut skilsmisse etter den lange og tunge tida vi har vært gjennom, skriver ekteparet.

- Skilsmissen har ingen innvirkning på at vi fullt ut vil fortsette å samarbeide med å fremme en begjæring om å gjenåpne straffesaken i samarbeid med våre advokater og privatetterforsker Tore Sandberg.

- Krevende Ekteparet opplyser at det ikke vil bli gitt uttalelser om bruddet ut over offentliggjøringen onsdag.

- Etter alt de har opplevd, så har det vært krevende å opprettholde ekteskapet, sier Tore Sandberg til Dagbladet.

- Jeg kan ikke informere om mer enn det som framgår av selve pressemeldingen. De ønsker heller ikke å gi uttalelser utover det innholdet. Jeg har heller ikke noen fullmakt til å gi noen uttalelser utover det som framgår der, sier Sandberg.

Han vil ikke uttale seg om hvem som kommer til å bli boende på Orderud gård.

Fokus på gjenåpning Per og Veronica Orderud presiserer at det heller ikke vil bli gitt kommentarer om gjenåpningssaken før begjæringen om gjenåpning av Orderud-saken er innlevert til Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker.

- Alt fokus vil nå bli rettet mot begjæringen om gjenåpning. Det samarbeidet vil fortsette, og det helt problemfritt. Begge parter har samarbeidet tidligere om dette, og ønsker å samarbeide videre, sier Sandberg.

Veronica Orderuds forsvarer, Heidi Ysen, ønsker ikke å kommentere skilsmissen, men kan opplyse om at arbeidet med gjenåpningen av saken fortsetter.

- Jeg kan ikke si eksakt når, men begjæringen om gjenåpning vil komme relativt raskt, sier Ysen til Dagbladet.

- Godt å være ferdig Ekteparet slapp ut av fengsel etter endt soning tidligere i år, Veronica 11 dager etter ektemannen. Han møtte henne på Orderud gård, med en god klem på kjøkkenet.

- Det er deilig, det er godt å være ferdig, sa Veronica Orderud om friheten etter at hun gikk ut av døra på overgangsboligen på Torshov i Oslo, 14 år etter at hun ble dømt til 21 års fengsel for medvirkning til drap, og 16 år etter drapene.

Det var natt til pinseaften, 22. mai 1999, at Kristian og Marie Orderud og datteren Anne Orderud Paust ble skutt og drept i kårboligen på Orderud gård. Tre uker seinere ble fire personer siktet og pågrepet i saken.

21 års fengsel Ingen ble dømt for å ha utført drapene, men Kristian og Marie Orderuds sønn Per og kona Veronica, ble dømt til 21 års fengsel for medvirkning til overlagt drap.

Veronicas halvsøster Kristin Kirkemo fikk 16 års fengsel, mens hennes ekskjæreste Lars Grønnerød ble dømt til 18 års fengsel. Orderud-ekteparet har nå sonet to tredeler av straffen.

PÅ GÅRDEN: Orderud gård er belånt, for å betale regningene til privatetterforsker Tore Sandberg, som bistår ekteparet med å få gjenopptatt saken. Det er uklart hvem av dem som blir boende på gården. Foto: Jørn Moen / Dagbladet
PÅ GÅRDEN: Orderud gård er belånt, for å betale regningene til privatetterforsker Tore Sandberg, som bistår ekteparet med å få gjenopptatt saken. Det er uklart hvem av dem som blir boende på gården. Foto: Jørn Moen / Dagbladet Vis mer

Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød ble dømt til henholdsvis 16 og 18 års fengsel og de to ble løslatt i 2011 og 2013.

Bitter Da Dagbladet Magasinet ble med ekteparet hjem på permisjon til Orderud gård i fjor, sa Per Orderud at fengselslivet hadde forandret ham.

- På en måte er jeg bitter, men jeg prøver å ikke bli det. Bitterhet rammer bare meg selv. Det er klart jeg har hatt tunge stunder. Jeg skjønner ikke hvordan jeg holder ut. Men det var verre før, da jeg ikke fikk permisjon. Og ja, jeg går til psykiater, en gang i måneden.

Den gang sa de to at de fortsatt ville prøve å være et ektepar, også etter alle åra i hvert sitt fengsel.

- Mye arbeid - Det er mye arbeid som venter, ikke bare på eiendommen, men også på det personlige plan oss imellom, sa Veronica Orderud.

- Alt er relativt, og vi har ikke tid til å krangle når vi møtes. Vi får bare se hvordan det går. Vi er jo sammen her på gården når vi har permisjon. Det har fungert noenlunde tilfredsstillende, sa Per Orderud.

Etter at Veronica Orderud var ferdig med soningen, spurte Dagbladet om hun syntes hun har gjort opp for seg i forhold til samfunnet. Svaret var nei.

- Jeg har aldri hatt noe å gjøre opp for, men jeg tror i alle fall at jeg har gjort det beste ut av tida.