Veronica Orderud: - Jeg brukte mediene for å bli kvitt heksestempelet

Drapsdømte Veronica Orderud ønsket å få bedre «image».

VILLE LURE MEDIENE: Veronica Orderud ble dømt til 21 års fengsel for medvirkning til drap på tre personer. Hun forteller i en ny oppgave at hun prøvde å lure mediene til å framstille henne annerledes. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VILLE LURE MEDIENE: Veronica Orderud ble dømt til 21 års fengsel for medvirkning til drap på tre personer. Hun forteller i en ny oppgave at hun prøvde å lure mediene til å framstille henne annerledes. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drapsdømte Veronica Orderud sier hun har gitt koseintervjuer til norske medier for å rette opp inntrykket etter trippeldrapssaken.

Det kommer fram i bacheloroppgaven «Fra drapsdømt til kjendis», skrevet av Elise Rønnevig Andersen, ifølge VG.

- Jeg ble framstilt som den manipulative heksen som hadde ødelagt alt, styrt alt og sto bak det hele. En «criminal mastermind» omtrent, bare at det er så mye verre når man er en kvinne, for da er man en demon, sier Orderud i oppgaven.

Koseintervjuer Andersen har blant annet tatt for seg forskjellene i pressens framstilling av Orderud under rettssaken og ved løslatelse.

- Det er klart at jeg også har gitt rene koseintervjuer hvor jeg har hatt en agenda i å framstille meg selv som et mer komplekst menneske. Jeg hadde jo en agenda i åra etterpå, å rette opp det inntrykket mediene har gitt av meg, sier Orderud i oppgaven.

Ville rette opp hekseinntrykket I tiden etter drapene på Orderud gård i 1999, følte Veronica Orderud at hun ble beskrevet på en måte hun ikke kjente seg igjen i.

Hun følte seg framstilt som en manipulativ heks og en demon, og hun har i ettertid hatt et sterkt behov for å rette opp inntrykket.

Oppgaveforfatteren Andersen mener Orderud har lyktes med sitt prosjekt. Medieoppslagene om henne endret karakter etter at hun slapp ut av fengsel etter 12 år, og hun blir nå mer alminneliggjort og positivt framstilt, konkluderer hun.

Andersen viser spesielt til en sak i Dagbladet Magasinet fra 2014, der livet til Veronica og Per Orderud ble beskrevet i dagligdagse vendinger.

Pers fetter Harald Orderud skal ha reagert sterkt på alminneliggjøringen av det drapsdømte ekteparet. 

Aftenpostens redaktør, Harald Stanghelle, har også skrevet en krass kommentar om samme artikkel der han mener at Orderud-tragedien presenteres som påskekos.

Har sonet ferdig Sjefredaktør i Dagbladet, John Arne Markussen, sier til VG at kritikken blir som å slå inn åpne dører.

- Det er en klar forskjell å intervjue en person under opprullingen av en slik sak og etter at dommen er ferdig sonet. Veronica Orderud er dømt for en alvorlig forbrytelse i en sak som skapte stor oppmerksomhet, men når hun er ferdig sonet og har gjort opp for seg, bør hun behandles i forhold til det.

Veronica Orderud har ikke ønsket å la seg intervjue om saken, men henviser til uttalelsene i oppgaven.

(Dagbladet / NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram