Veronica Orderud:

Veronica Orderud om kvinners soningsforhold:
- Må venne deg til uønsket seksuell oppmerksomhet og bli tafset på

Hun sonet sju år av straffen i et fengsel dominert av mannlige innsatte. Nå tar Veronica Orderud (44) til orde for at kvinner skal få sone uten menn.

UTE ETTER 16 ÅR: Veronica Orderud (44) slapp ut av fengsel i januar i fjor, etter å ha sonet 16 år i ulike fengsler og fengselsenheter i landet. Nå tar 44-åringen et oppgjør med forholdene kvinner soner under. Hun forteller om forskjellsbehandling, manglende arbeid-, utdanning,- og aktivitetstilbud, og om trakassering og overgrep. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UTE ETTER 16 ÅR: Veronica Orderud (44) slapp ut av fengsel i januar i fjor, etter å ha sonet 16 år i ulike fengsler og fengselsenheter i landet. Nå tar 44-åringen et oppgjør med forholdene kvinner soner under. Hun forteller om forskjellsbehandling, manglende arbeid-, utdanning,- og aktivitetstilbud, og om trakassering og overgrep. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har sett forskjellene. Jeg opplevde det hele tiden, og jeg har følt det på kroppen.

Veronica Orderud (44) snakker om hvordan det er å være kvinnelig innsatt i norske fengsler - både i såkalte kombinasjonsfengsler, der kvinner soner sammen med menn - og i reine kvinnefengsler.

Orderud, som har vært ferdigsonet i nesten to år, forteller Dagbladet at hun kjenner igjen konklusjonen til Sivilombudsmannen, som ble offentliggjort i en rapport tidligere denne uka:

Allerede abonnent? Logg inn

Våre beste tilbud!

Dagbladet Pluss

Mer å snakke om

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer