- Veronica snakket om giftdrap

Drapstiltalte Veronica Orderud skal - ifølge en god venninne som er et sentralt vitne i trippeldrapssaken - flere ganger ha snakket om at hun kunne rørt gift ut i kaffen til svigerfaren Kristian, hvis hun hadde hatt tilgang på et slikt stoff. Det er på det rene at forholdet mellom Veronica og Kristian var dårlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik forberedte de tiltalte seg

Latter og spenning dagen før dagen

Påtalemyndigheten mener at stridighetene mellom Veronica (29) og Per (47) på den ene siden og Pers foreldre, Kristian Magnus (84) og Marie (81), på den andre utløste det grufulle trippeldrapet natt til 22. mai 1999.

Marie, Kristian og datteren Anne Orderud Paust (47) ble skutt og drept i kårboligen på Orderud gård.

Giftsnakk

Dagbladet kjenner til vitneavhør der det kommer fram påstander om at Veronica under såkalte farmakologiforelesninger på Veterinærhøgskolen ga uttrykk for at hun kunne bruke gift mot svigerfaren.

Vitnet (26), en skolevenninne av Veronica, forklarte at Veronica har en svart form for humor, og at det var i en slik setting gift-snakket forekom.

Kvinnen blir et sentralt vitne for påtalemyndigheten i Orderud-rettssaken som begynner i dag.

Politiet har konfrontert Veronica med hennes uttalelser om giftbruk, og blant annet spurt henne rett ut om hun hadde et ønske om at svigerforeldrene Kristian og Marie skulle dø.

Veronica bekreftet da at hun i aftenbønnen noen ganger nevnte at det kunne være på tide å la Kristian forlate det jordiske liv.

Hun avviser imidlertid på det mest bestemte at hun hadde slike bønner om Marie.

Miltbrann-bakterie

Veronica har i avhør bekreftet at hun snakket om å bruke gift på Kristian. Hun sier imidlertid at det dreide seg om spøk.

Veterinærstudenten forteller blant annet at hun flere ganger fleipet med at hun kunne plassere anthrax-bakterier i for eksempel maten til Kristian.

Antraxh-bakterien forårsaker den sjeldne, men meget fryktede sykdommen miltbrann.

Sykdommen rammer i første rekke dyr, men kan også overføres til mennesker. Bakteriene forårsaker byller, feber, sår og opphovning av lymfekjertlene, og har ubehandlet høy dødelighet hos mennesker.

Antraxh-bakterier er også benyttet i biologiske våpen.

- Ble ikke godtatt

Et annet vitne, som også kjenner Veronica godt, har forklart seg om hennes forhold til svigerforeldrene. Veronica skal blant annet ha sagt at hun ikke følte seg akseptert av Kristian og Marie. Veronica mente at heller ikke Pers søster, Anne Orderud Paust, godtok henne.

Veronica har overfor politiet bekreftet at hun kan ha kommet inn på slike ting i samtale med nære venner.

Nei til barn

Vitner har også forklart at Veronica ikke likte Kristian. Veronica har i avhør bekreftet at hun flere ganger reagerte på Kristians måte å oppføre seg på, og da særlig i forhold til Per.

Da et vitne spurte Veronica om hvorfor hun og Per ikke fikk barn, skal Veronica ha svart at hun ikke ville ha barn så lenge svigerforeldrene var i live.

Veronica har gitt uttrykk for at hun ikke hadde problemer med Marie, selv om hun mente at svigerforeldrene snakket med Per om henne.

Per skal, ifølge Veronica, ha beskyttet henne ved å la være å gjengi negative utsagn svigerforeldrene kom med om henne.

I Veronicas dagbok, som politiet fant i andre etasje på Orderud gård, har hun skrevet nedsettende ting om svigerforeldrene.

DRAPSTILTALT: En venninne av Veronica Orderud har forklart at Veronica snakket om å bruke gift mot svigerfaren Kristian Orderud. Veronica hevder snakket var et utslag av svart humor.