Veronica tok til tårene

Veronica Orderud tok til tårene under aktors innledning i Nes herredsrett i dag. Aktor Jørn Maurud mener de fire tiltalte kan dømmes etter tiltalen, selv om andre enn dem utførte drapene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tydelig preget av stundens alvor ble de fire tiltalte i trippeldrapssaken møtt av en vegg av blitzende fotografer. - Vi vet ikke hvem som var inne i kårboligen og begikk disse groteske drapene, sa statsadvokat Jørn Maurud overraskende i sitt innledningsforedrag.

Det mye forhåndsomtalte kaoset trådte inn med full styrke da de fire tiltalte i trippeldrapssaken ankom rettslokalet i Frogner Grendehus i morges. Fotografer og journalister flokket seg rundt dem, mens de ble ført inn i lokalet. Veronica Orderud ble leid av sin forsvarer Frode Sulland, mens Lars Grønnerød fikk komme inn etter at fotografene hadde forlatt salen.

- Ikke skyldig

Da statsadvokat Jørn Maurud hadde lest tiltalen måtte de fire tiltalte reise seg etter tur og svare på om de erkjente seg skyldige etter tiltalen.

Ikke overraskende svarte alle nei. Per Kristian Orderud snakket med lav stemme mens hans kone og svigerinne var sterke og klare.

Mauruds innledningsforedrag gikk i korte trekk ut på at han ikke kan bevise hvem som avfyrte de dødelige skuddene natt til 22. mai 1999. Det er heller ikke det tiltalen går ut på.

- Vi vet ikke hvem eller hvilke personer som var inne i kårboligen og begikk disse groteske drapene, sa Maurud.

- Vi vet ikke hvor drapsvåpenet er blitt av. Sentrale spørsmål i denne saken er ikke besvart, fortsatte Maurud.

Statsadvokaten understreket at tiltalen lyder på medvirkning til drap. Det er ikke nødvendig å påvise hvem som avfyrte skuddene hvis de kan bevise at de tiltalte deltok på andre måter, hevdet Maurud under innledningsforedraget.

Han sørget også for å kritisere medienes rolle i saken. Særdeles nærgående journalistikk, var karakteristikken. Han rådet rettens medlemmer til å se bort fra alt de måtte ha lest og hørt før rettssaken. Det eneste de skal legge vekt på er det som kommer frem i denne salen, rådet Maurud.

Økonomisk motiv

Under foredraget satt Per Kristian Orderud og stirret i bordplata og på sin medforsvarer som noterte på sin PC. Han virket innesluttet og fraværende.

- Det er ingen hemmelighet at økonomi har vært et viktig element i handlingene som har funnet sted. Politiet fikk tidlig Per Kristian Orderud i søkelyset som gjerningsmann, sa Maurud. Dette gikk Per Kristian Orderuds forsvarer Cato Schiøtz kraftig i mot i sitt foredrag. Hvorfor ville Per utrydde sin mor far og søster når han var i ferd med å overta gården på lovlig vis, undret Schiøtz. Per hadde odel til gården han hadde vunnet i retten og han hadde et ekte skjøte, påpekte forsvareren. - Uten et sansynliggjort motiv for Per Orderud blir en drapstiltale vanskelig å forstå, sa Schiøtz.

Anne hovedoffer?

Cato Schiøtz gikk langt i å antyde at det ikke var et økonomisk motiv bak drapene og at det egentlige hovedofferet var Anne Orderud Paust. Han trakk inn det såkalte 180-sporet til politiet. Ifølge politiet skal en person ha ringt til opplysningen og varslet drapene to uker senere. Det tolker Schiøtz som et tegn på at Anne Orderud Paust var under overvåkning, og at hun var det egentlige hovedmålet for trippeldrapene. Befaring Senere i dag skal de fire forsvarerne gi sitt syn på saken. Sorenskriver Trond Våpenstad avslutter dagen med befaring på åstedet.

IKKE SKYLDIG: </B>Ekteparet Veronica og Per Kristian Orderud sammen med forsvarerne Cato Schiøtz (bakerst) og Steinar Wiik Sørvik i Nes herredsrett i dag tidlig.
IKKE SKYLDIG: Kristin Kirkemo Haukeland erklærte seg ikke skyldig etter tiltalen. Her sammen med forsvarerne Tor Kjærvik (til venstre) og Jonny Veum.