Veronica vil bli psykolog

SKIEN (Dagbladet): Veronica Orderud har planene klare for hva hun skal gjøre bak murene i Skien fengsel. Hun starter psykologistudier med sikte på full embetseksamen og psykologutdanning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hennes egne og ektemannen, Per Orderuds opplevelser de tre siste åra er en av grunnene til at hun velger dette, opplyser hennes forsvarer, advokat Heidi Ysen.

Klokka 13.10 i går ettermiddag kom Veronica Orderud tilbake til Skien fengsel. Hun vet at cella og luftegården kan bli hennes liv i uoverskuelig framtid. Kanskje så lenge som 4500 dager.

Kort tid etter at hun kom til fengselet hadde hun en lengre samtale med sin støttespiller og forsvarer, advokat Heidi Ysen. Veronica Orderud hadde da allerede avgjort hva hun ville vie sine neste år til: Psykologistudier.

- Hun har bestemt seg for å begynne med psykologistudier med sikte på full embetseksamen. Hun har tidligere avlagt forberedende og kan gå rett løs på studiet, i første omgang som selvstudium, sier Ysen til Dagbladet.

Fortid og framtid

- Faget interesserer henne, og det er Veronicas håp at studiene skal hjelpe henne videre. Det er viktig for henne å ha noe å gå til, å ha et mål for øye. Hun har lenge vurdert hva hun skal begynne med om det ble fengsel. Nå har hun bestemt seg. En viktig grunn er det hun selv har opplevd, sier Ysen.

Veronica forstår knapt at hun er dømt og hadde aldri trodd at hun skulle havne i fengsel etter at jury og dommere i lagmannsretten hadde sagt sitt.

Hun er langt på vei ferdig med veterinærstudiene. Men mangler det siste året, som er praksisår. Det vet hun at hun ikke vil få anledning til å gjennomføre på lang, lang tid. Derfor satser hun nå på psykologistudier.

- Har hun bestemt seg for om hun vil praktisere som psykolog eller veterinær en gang i framtida?

- Nei, det er for tidlig å si, sier Heidi Ysen.

Rørende

I går kom Veronica Orderud tilbake til Skien fengsel. Her satt hun i varetektsperioden fram til rettssaken begynte på Åråsen i vinter. Da hun forlot fengselet før straffesaken, sa hun til betjening og fangevenner: Ha det bra. Jeg kommer aldri tilbake.

Men det skjedde. Til samme avdeling. Til samme celle.

- Det var vanskelig. Hun hadde ikke trodd at det ville skje. Det var nok et nederlag. Men måten hun ble tatt imot på av både ansatte og innsatte, varmet henne veldig, forteller Heidi Ysen.

Den trippeldrapsdømte kvinnen er fast bestemt på å engasjere seg også i dagliglivet i fengselet, for de innsattes situasjon. Hun håper at ektemannen vil få sone i samme fengsel om ikke så lenge.

- Jeg kan ikke se noen grunn til at det ikke skal skje. Det er to ressurssterke personer som vil kunne bidra med mye positivt for alle, sier Ysen.

Per Orderud får trolig svar i løpet av et par uker om han får sone sammen med kona.

Hva skjer?

Forsvarerne til Veronica og Per Orderud finpusser nå på en anke etter den knusende dommen i lagmannsretten. Anken kan gå både på lovanvendelse og straffeutmåling.

Men Veronica Orderud har et brennende ønske:

- Hun håper at saken kan bli oppklart og komme opp på nytt. Og at det ikke vil skje om så altfor lenge. Det holder henne oppe, sier Ysen.

Selv om hennes klient er innstilt på et årelangt studium for å bli utdannet som psykolog, legger ikke Ysen skjul på at Veronica Orderud ikke orker å se for seg et langt liv i fengsel:

- Nå ser hun et år eller to framover. Uansett hvor fin denne våren og sommeren blir, vet hun at hun bare får oppleve den i luftegården - en time om dagen.

TIL SKIEN: I går ble Veronica Orderud flyttet fra Bredtvet kvinnefengsel i Oslo tilbake til Skien fengsel for å sone dommen på 21 år. Hun har nå bestemt seg for å studere psykologi og vil ta full embetseksamen.