Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Verre å bli dømt til psykisk helsevern enn å sone for drap

Fra fengselet i Halden kjemper den tiltalte i Sigrid-drapet for å unngå en psykiatrisk diagnose: - For meg er det viktigere å bli erklært frisk enn å bli frikjent.

 VARETEKTSFENGSLET PÅ NYTT: I går bestemte Oslo tingrett at 38-åringen skal sitte i varetekt til rettssaken mot ham starter 16. september. For første gang opphevet retten referatforbudet av mannens forklaring i retten. Her er tiltalte med sin for forsvarer, advokatfullmektig Ida Andenæs. Foto: Fridgeir Walderhaug
VARETEKTSFENGSLET PÅ NYTT: I går bestemte Oslo tingrett at 38-åringen skal sitte i varetekt til rettssaken mot ham starter 16. september. For første gang opphevet retten referatforbudet av mannens forklaring i retten. Her er tiltalte med sin for forsvarer, advokatfullmektig Ida Andenæs. Foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HALDEN/OSLO (Dagbladet): Det sier den 38 år gamle Ålesund-mannen selv om han hevder han ikke begikk forbrytelsen som rystet hele Norge.

For ett år siden pågikk den massive leteaksjonen etter Sigrid Giskegjerde Schjetne (16), som forsvant på vei hjem fra ei venninne på Østensjø i Oslo. 3. september ble hun funnet drept. Denne uka møtte Dagbladet den 38 år gamle drapstiltalte Ålesund-mannen i fengselet i Halden.

- For meg er det verre å bli dømt til psykisk helsevern enn å sone for et drap, sier 38-åringen til Dagbladet.

To av tre psykiatriske sakkyndige mener mannen er utilregnelig og påtalemyndigheten mener han bør dømmes til tvungent psykisk helsevern. Selv hevder han at han er frisk og at han ikke drepte jenta. Tilregnelighetsspørsmålet blir avgjort under rettssaken som starter 16. september og statsadvokaten tar forbehold om at han kan dømmes som tilregnelig.

Ingen forklaring Det er mange ubesvarte spørsmål i Sigrid-saken. Politiet vet ikke når, hvordan eller hvorfor jenta ble drept. Tiltalte, har etter det Dagbladet får opplyst, ikke bidratt med mye informasjon i saken. I politiavhør har han hevdet og ikke huske noe særlig fra perioden fra august til pågripelsen en måned senere i fjor. Tiltalte var svært aktiv på sosiale medier i månedene før Sigrid forsvant, så ble det stille.

- Hva er det som gjør at hukommelsen din er så sterk før denne perioden, men ikke på sensommeren?

- Nei, jeg kan ikke forklare det, sier han.

Skriver brev Under møtet med Dagbladet hadde han på seg en grå treningsdress og plastsandaler. Sittende på en brun og sennepsgul puff i besøksrommet i det moderne fengselet fortalte den tiltalte hvordan han hevder å kjempe en kamp for å bli erklært frisk. Tiltalte hevder politiet er ute etter ham og han mener han er forfulgt av psykiatri-Norge. 38-åringen har vært en svært ivrig blogger og har skrevet mye på sosiale medier, til tider usammenhengende.

- Det må leses nedenfra og opp og i sin helhet. Det er en sammenheng der, mener han.

Han sier han bruker tida i varetektscella på å skrive mange brev. Politiet har stanset rundt ti prosent av brevene fordi flere skal ha inneholdt føringer på hvordan mottakeren skal forholde seg til politiet.

- Hvordan er responsen fra de du skriver til?

- Responsen er minimal for å si det forsiktig, sier 38-åringen.
- Forfulgt I går bestemte Oslo tingrett at Ålesund-mannen skal sitte varetektsfengslet fram til rettssaken starter. For første gang opphevet også tingretten referatforbudet av tiltaltes forklaring i retten.
- Jeg kan umulig vite hva som har skjedd. Se på Thomas Quick-saken. Jeg tror det er mange i Norge som er dømt uten bevis. Det skaper tvil om systemet, hevdet 38-åringen i retten i går.

Pågrepet i verksted Ifølge tiltalen mot mannen bortførte han Sigrid Giskegjerde Schjetne søndag 5. august 2012 rundt klokka 00.17 i området ved Østensjø Kanvas barnehage i Oslo. Han skal ha fraktet henne til en lagerbygning på Bryn i hovedstaden og plassert henne i en campingvogn. Der drepte han jenta, ifølge tiltalen. Deretter skal han ha dumpet liket i et skogholt i Kolbotn i Oppegård.
3. september ble hun funnet, og 38-åringen ble pågrepet i et verksted like ved funnstedet.

Kan få forvaring Tiltalte sitter på brev- og besøkskontroll og en mannlig og en kvinnelig politietterforsker var til stede under møtet med Dagbladet og tiltalte i Halden fengsel.
- Jeg er hundre prosent uskyldig i denne saken, hevder den tiltalte overfor Dagbladet.

I VARETEKT: Her i Halden fengsel i Østfold sitter drapstiltalte i varetekt. Han møtte Dagbladet i fengselet tidligere denne uka. Foto: Nina Hansen
I VARETEKT: Her i Halden fengsel i Østfold sitter drapstiltalte i varetekt. Han møtte Dagbladet i fengselet tidligere denne uka. Foto: Nina Hansen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling