SEKUNDER ETTER:  En av naboene tok dette bildet fra 450 meters hold sekunder etter det smalt i Sandefjord fra kjemikalicoctailen i Sandefjord i ettermiddag. Klokka på kameraet er en time feil. Kjempesmellen kom klokka 15.57. FOTO: RUNE RAMBERG.
SEKUNDER ETTER: En av naboene tok dette bildet fra 450 meters hold sekunder etter det smalt i Sandefjord fra kjemikalicoctailen i Sandefjord i ettermiddag. Klokka på kameraet er en time feil. Kjempesmellen kom klokka 15.57. FOTO: RUNE RAMBERG.Vis mer

- Verre enn dynamittsmellen da naboen sprengte tomt

Rune Ramberg bor 450 meter fra eksplosjonsstedet i Sandefjord. Og flere tusen ferjepassasjerer seiler 150 meter unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Så seint som 20. juni i år aksjonerte miljøstiftelsen Bellona og leder Frederic Hauge mot Sandefjord-bedriften Oleon for ulovlig lagring av farlig kjemisk avfall.

- Dette er grov miljøkriminalitet og svindel.

- Dersom det viser seg at de lagrer disse stoffene, er det ikke tvil om at ledelsen må i fengsel, sa Frederic Hauge til Dagbladet under raidet mot den omdiskuterte avfallslagringsbedriften i sin gamle hjemby.

Oleon har hovedkontor i Belgia og anlegg i Sandefjord, Tyskland, Frankrike og Malaysia.

Under Bellonas sommerbesøk for drøye to måneder siden, forsvarte adm. direktør Jan Rørvik Johnsen seg med at Oleon følte seg lurt av et annet avfallshåndteringsselskap - DVS Norge på Mongstad. 

Slo inn åpne dører Ifølge Rørvik Johnsen har DVS levert avfallsvann fra oljeboring uten å opplyse at avfallsvannet inneholdt inneholdt ulovlige stoffer.

 - Det er både Klima- og forurensningsdirektoratet, Bellona og vi orientert om. Derfor er aksjonen underlig. Hadde Hauge henvendt seg i vakta, hadde han fått all den hjelp og bistand han ba om. Det virker som aksjonen er viktigere enn selve saken, sa Oleon-sjefen til Dagbladet da.

- Høyeste prioritet Dagen etter Bellona-raidet i juni opplyste Klima- og forurensningsdirektoratet at både Oleon og DVS blir fulgt tett, og at sikring av tankanlegget i Sandefjord har høyeste prioritet.

Bedriften i Sandefjord ble pålagt å legge fram en plan annen 1. juli for hvordan ulovlig mellomlagring av avfall kunne skulle avvikles.

 - SLIK VI FRYKTET:  - Det gikk dessverre slik vi fryktet, sier Bellona-leder Frederic Hauge. FOTO: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET.
- SLIK VI FRYKTET: - Det gikk dessverre slik vi fryktet, sier Bellona-leder Frederic Hauge. FOTO: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET. Vis mer

Frederic Hauge satte kursen rett mot Sandefjord  i dag igjen etter eksplosjonen ved 16-tiden. Og reaksjonen nå er ikke mindre grovkalibret  enn den var under Oleon-aksjonen tidligere i sommer.

- Inkompetanse Han betegner eksplosjonen som en skandale.

- Det var akkurat dette hendelsesforløpet vi advarte mot. Dagens eksplosjon er et resultat av inkompetanse og elendig håndtering av en høyrisikooperasjon. Det gikk dessverre slik vi fryktet, sier Bellona-lederen.

Miljøstiftelsen mener eksplosjonen skjedde fordi det kom luft i tanken der kjemikaliene allerede hadde utviklet en eksplosiv atmosfære.

Kaos med oljeavfall Hauge mener at også oljeindustrien må ta sin del av skylda for den farlige situasjonen i Sandefjord i dag.

— Det er kaos i oljeindustriens avfallsbransje. Nå må oljeselskapene bli med på en ansvarlig opprydding i svineriet de skaper, sier Bellona-lederen.

Rune Ramberg bor på andre siden av fjorden, nøyaktig 450 meter i luftlinje fra Oleon-anlegget, målt på Google-kartet.

Han hadde ikke tenkt over at det kunne  være så skummelt å ha et slik anlegg i nabolaget, selv om det har vært mye prat om innholdene i tankene hos Oleon.

Verre enn dynamitt - Jeg var inne i stua, da jeg hørte et voldsomt smell. Det var verre enn da naboen sprengte ut tomt med dynamitt. Ganske umiddeløbart så jeg røyken fra kjemikalieskipet «Mar Christina», som har ligget ved kai siden et par uker Bellona raidet anlegget i juni i år.

- Det er vel først nå jeg har reflektert over at slike stoffer blir lagret i et boligområde. Og så ferjetrafikken da. De to Strømstad-ferjene passerer her 10 ganger i døgnet med flere tusen passasjerer om bord.

 BELLONA-RAID:  Bellona-leder klatrer opp på utsiden av en av kjemikalietankene til Oleon i Sandefjord under aksjonen mot selsskapet 20. juni i år. FOTO: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET.
BELLONA-RAID: Bellona-leder klatrer opp på utsiden av en av kjemikalietankene til Oleon i Sandefjord under aksjonen mot selsskapet 20. juni i år. FOTO: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET. Vis mer

Seilingsleden er bare 150 meter fra Oleon-kaia og skipet der det smalt, reflekterer nabo Rune Ramberg.


 FØLTE SEG LURT:  Oleon-sjefen i Sandefjord, Jan Rørvik Johnsen, sa at selskapet var lurt av et annet avfallsselskap, DVS Norge, da Bellona aksjonerte mot ulovlig avfallslagring tidligere i sommer. FOTO: PER FLÅTHE/DAGBLADET.
FØLTE SEG LURT: Oleon-sjefen i Sandefjord, Jan Rørvik Johnsen, sa at selskapet var lurt av et annet avfallsselskap, DVS Norge, da Bellona aksjonerte mot ulovlig avfallslagring tidligere i sommer. FOTO: PER FLÅTHE/DAGBLADET. Vis mer