Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

- Verre enn finanskrisen

Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer mot å avvikle corona-tiltak for tidlig.

KRISE: Direktøren i Det internasjonale pengefondet sier verdensøkonomien aldri har sett en større belastning. Video: AP Vis mer

- Dette er menneskehetens mørkeste time. En stor trussel mot hele verden. Vi må stå sammen og beskytte de mest sårbare av våre medmennesker på planeten.

Det sier Kristalina Georgieva, sjef for International Monetary Fund (IMF), under fredagens WHO-pressekonferanse fra Genève. Hun var til stede for å snakke om de økonomiske konsekvensene av krisen.

Hun sier IMF aldri har sett en større belastning på verdensøkonomien.

- Dette er verre enn finanskrisen. Det er en krise som krever at vi alle kommer sammen. WHO skal beskytte folks helse. IMF skal beskytte verdensøkonomiens helse.

Hun sier arbeidet med å trygge helse går hånd i hånd med å trygge jobber og livsgrunnlag.

OPPFORDRING: WHO-leder Tedros Adhanom Ghebreyesus ber verdensledere gjør tester og behandling tilgjengelig for alle. Foto: REUTERS / Denis Balibouse / File Photo / NTB scanpix
OPPFORDRING: WHO-leder Tedros Adhanom Ghebreyesus ber verdensledere gjør tester og behandling tilgjengelig for alle. Foto: REUTERS / Denis Balibouse / File Photo / NTB scanpix Vis mer

Appell til verdensledere

WHO-leder Tedros Adhanom Ghebreyesus advarer mot å løfte restriksjoner og tiltak for tidlig.

- Vi må finne, teste og isolere alle tilfeller, sier han.

Konsekvensen av å avvikle restriksjoner for raskt kan føre til enda større belastninger for økonomien, sier han.

Han har også en klar oppfordring til alle verdens ledere:

- Vi ber alle land om å fjerne økonomiske hindringer for helsehjelp. Hvis folk unngår å søke hjelp av økonomiske grunner, setter de hele samfunnet i fare.

Kampen mot coronaviruset påvirker også kampen mot andre sykdommer, som polio.

Mange helsearbeidere som tidligere har administrert poliovaksiner, jobber nå med coronarelaterte tiltak. Dette kan føre til en økning i poliotilfeller, sier han. WHO innfører tiltak for å motvirke dette.

Økning i partnervold

Ifølge Ghebreyesus er det registrert en økning i tilfeller av partnervold globalt.

- Kvinner og barn i voldelige husholdninger er mer utsatt for vold enn tidligere. Vi ber alle land om å innføre tiltak mot vold i hjemmet under COVID-19-krisen.

Ghebreyesus takker alle som har bidratt økonomisk til arbeidet i kampen mot coronaviruset, og sier UNICEF er involvert i pengeinnsamlingen.

Kristalina Georgieva sier IMF er bekymret for Afrika.

- Afrika har opplevd sterk vekst. Vi risikerer å miste denne veksten, eller verre: Å reversere det. Derfor er det viktig å gi økonomisk støtte til Afrika, sier hun.

Ambisjonen nå er å doble nødhjelpen, sier hun.

- Vi vil ikke at regjeringer må velge mellom å tilby nødvendigheter til sine innbyggere og bekjempe viruset.

Ghebreyesus har tidligere denne uka uttrykt bekymring for hvordan coronakrisa rammer land i Afrika og Sør-Amerika.

UNGE RAMMES: Flere unge rammes av coronaviruset, men de fleste er fremdeles eldre med underliggende sykdommer. Det sier Dr. Maria Van Kerkhove i WHO. Foto: AFP / NTB scanpix
UNGE RAMMES: Flere unge rammes av coronaviruset, men de fleste er fremdeles eldre med underliggende sykdommer. Det sier Dr. Maria Van Kerkhove i WHO. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Unge blir syke

Dr. Maria Van Kerkhove er epidemiolog og jobber i Helsekriseprogrammet i WHO. Hun sier at flere land jobber med antistofftester.

- Flere tester er allerede tilgjengelige. Det er positivt når vi bare er fire måneder inn i pandemien, sier hun.

Hun sier også at flere og flere yngre opplever alvorlig sykdom, selv om det store flertallet av hardt rammede fremdeles er mennesker i høy alder med underliggende sykdommer.

- Vi ser mennesker i 30-åra, 40-åra og 50-åra som legges inn, og som også dør, sier hun. Noen av disse har ikke underliggende sykdommer, sier hun.

Årsaken til dette er ennå ikke kjent, sier hun.

- Unge rammes

- Vi har sagt det igjen og igjen. I Italia er 10-15 prosent av dem i intensivbehandling under 50. Det er ikke sykdommen som har forandret seg. Det er fordi vi kollektivt har prøvd å overbevise oss selv om at sykdommen ikke er så alvorlig for yngre mennesker, legger Dr. Michael J. Ryan til.

Han understreker at yngre burde gjøre det de kan for å unngå infeksjon både av hensyn til egen helse, og for å ikke smitte andre.

Ghebreyesus gjentar sin oppfordring til de unge:

- Unge er ikke uovervinnelige. Vi ser tilfeller av at unge rammes. Eldre og de med underliggende sykdommer er mer sårbare. Men vi har mer bevis enn tidligere for at yngre også kan rammes hardt.

ADVRARER: Dr. Michael J. Ryan i WHO advarer mot å løfte tiltak uten å bevare kontrollen. Foto: AP Photo / Keystone / Martial Trezzini /NTB scanpix
ADVRARER: Dr. Michael J. Ryan i WHO advarer mot å løfte tiltak uten å bevare kontrollen. Foto: AP Photo / Keystone / Martial Trezzini /NTB scanpix Vis mer

- Må unngå ond sirkel

Dr. Michael J. Ryan er epidemiolog og executive director i WHO. Han understreker også at det kan bli nødvendige å fortsette med sosial distansering, selv om tiltak avvikles.

- Vi vil ikke havne i en ond sirkel av lockdown, åpning og lockdown igjen. Lockdown har gitt oss dyrebar tid til testing og til å bygge opp responsen. Klarer vi det, har vi en sjanse til å vende tilbake til et samfunn som kanskje ikke det samme som før, men som har et enda bedre helsevesen enn tidligere.

Han viser også til at dødelighetsratene som rapporteres fra ulike land påvirkes av hvor mange som testes, alderen i befolkningen og utbredelsen av andre sykdommer.

Munnbind

Under spørsmålsrunden reiser South China Morning Post spørsmålet om hvor WHO står når det kommer til ansiktsmasker.

- Når det gjelder masker, har vi en sunn debatt for øyeblikket. Kirurgiske og medisinske masker er til helsepersonell, og de må prioriteres for å beskytte dem i frontlinja. Derfor jobber vi med regjeringer for å sikre at helsepersonell får det beste utstyret, sier Dr. Ryan.

Han understreker at WHO anbefaler masker for dem som tar seg av syke. Det er imidlertid ikke nødvendigvis effektivt for å beskytte seg mot smitte, sier han.

- Hvis en syk person bruker maske, er det mindre sjanse for å smitte andre.

Aller helst burde imidlertid personer som er smittet holde seg i isolasjon.

Smittebærere med symptomer er fortsatt den drivende kraften bak pandemien - blant annet gjennom host og nys, sier Ryan.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!