Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Luftforurensningen i Kina:

Verre enn før pandemien

Kina åpner sakte, men sikkert opp samfunnet etter måneder i «lockdown».

LUFTFORURENSNING: Luftforurensingen i Kina er verre enn før coronapandemien stengte ned landet, ifølge en fersk rapport. Video: AP / CCTV. Arkivfoto: Splash News / NTB Scanpix Vis mer

Coronapandemien har, til tross for tusenvis av dødsfall, medført noen positive bivirkninger. Mens bilene har stått parkert har det blitt renere luft i flere av verdens storbyer.

FORURENSNING: Karantenereglene som nå er innført i Italia, har resultert i noe som kan være overraskende for mange. Video: KamaeraOne/NTB Vis mer

Nå er imidlertid luftforurensingen i Kina verre enn før coronapandemien stengte ned landet, ifølge en fersk rapport.

Finsk rapport

Kina lettet på restriksjonene i Wuhan, coronapandemiens episenter, i april. Siden har samfunnet gradvis blitt gjenåpnet i den kinsesiske millionbyen.

I en rapport fra den finske forskerorganisasjonen Center for Research on Energy and Clean Air kommer det fram at andelen ozon, nitrogendioksid og svoveldioksid er større enn tilsvarende periode i fjor.

- Det var ventet. Denne luftforurensningen kommer først og fremst fra trafikk og industriproduksjon, sier Michael Tjernström, professor og klimaforsker ved universitetet i Stockholm, til Aftonbladet.

Sammenheng

Årsaken til utslippene må sees i sammenheng med den kinesiske gjenåpningen av samfunnet, mener Tjernström.

- Man løser ikke problemene gjennom å parkere bilene, men ved å lage biler som ikke slipper ut skadelige gasser. Eller gjennom å slutte helt å kjøre bil, sier Tjernström til den svenske avisa.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!