KRAMPESPURT: Storbritannias statsminister Gordon Brown avslutter nå en hard innspurt på den britiske valgkampen 2010. EU kommisjonens ferske rapport presenterer skrekktall opposisjonen har kastet seg over. Foto: AP
KRAMPESPURT: Storbritannias statsminister Gordon Brown avslutter nå en hard innspurt på den britiske valgkampen 2010. EU kommisjonens ferske rapport presenterer skrekktall opposisjonen har kastet seg over. Foto: APVis mer

- Verre enn Hellas for valgvinner

Et budsjettunderskudd større enn det greske kan velte Gordons Browns drøm om valgseier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Da EU-kommisjonen kom med sin årlige vårprognose, var det på det verst tenkelige tidspunktet for Gordon Brown og Labour.

Dagen før valget viser nemlig EU-kommisjonens prognose at budsjettunderskuddet vil ligge på 12 prosent av bruttonasjonalproduktet, den høyeste prosentandelen av de 27 EU-landene.

Dette gir selvfølgelig opposisjonen nye krefter på oppløpssiden.

Verste i EUIfølge EU står det virkelig ille til.

Det britiske budsjettunderskuddet spås å bli det verste i hele EU i løpet av året.

Situasjonen for valgets vinner, uansett hvem det blir, er en økonomi mer skakkjørt enn den greske. I disse dager sier ikke det rent lite om utfordringene som venter.

Den britiske økonomien befinner seg i den verste situasjonen siden slutten av andre verdenskrig.

Ingen rask kurEksperter tror det vil være en tidkrevende prosess for de folkevalgte å snu utviklingen. Det bekymrer finansmarkedet.

- Det første den nye regjeringen må gjøre er å bli enige om en overbevisende, ambisiøs finanspolitikk som starter arbeidet med å redusere det svært høye underskuddet og stabilisere det høye gjeldsnivået i Storbritannia, sier EU kommissær Olli Rehn til britiske The Guardian.

- Dette det er den største og viktigste utfordringen for den nye regjeringen. Uansett farge på regjeringen, stoler jeg på regjeringen håper de vil gjøre sitt beste, sier han.

Politisk dragkampDen sittende Labour-regjeringen hevder de politiske konkurrentene ikke må få lov til å kludre til gjenreisningen av den britiske økonomien.

Men opposisjonen ser rapporten som en gavepakke i valgkampinnspurten. Både de konservative og de liberale hevder rapporten er bevis på at landet desperat trenger et regjeringsskifte.  

- Dagen før valget har Europakommisjonen presentert en rapport som totalt ødelegger Gordon Browns økonomiske omdømme, sier skyggekansler George Osborne i Tory.

- Brown kommer til å gå av med en gjeld større enn den greske, hevder han.

-Uten troverdighetLiberaldemokratenes Herren Oakeshott sier EU-rapporten blotter regjeringen for all økonomisk troverdighet.

- Dette viser at regjeringen har vært altfor optimistisk i sine anslag, sier han.

Økonomieksperter frykter en nedgradering av landets kredittverdighet vil koste skattyterne minst 10 milliarder euro som følge av økte kostnader på statens låneopptak.

DYSTRE TALL: EU kommisær Olli Rehn kunne valgt en bedre dag for Gordon Brown å presentere de dystre utsiktene for Storbritannias økonomi. Foto: AFP
DYSTRE TALL: EU kommisær Olli Rehn kunne valgt en bedre dag for Gordon Brown å presentere de dystre utsiktene for Storbritannias økonomi. Foto: AFP Vis mer