- Verre enn jeg forestilte meg

«Opprørende. Tyrannisering. Maktmisbruk og sjikane.» Møtet med byen Hebron ble sterkt for Kåre Willoch i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HEBRON (Dagbladet): - Dette er verre enn jeg hadde forestilt meg og gjør sterkt inntrykk. Disse bosettningene i byen er maktmisbruk og sjikane. Bare se hvilken drepende effekt de har, sier Kåre Willoch mens han går rundt i Hebrons gamleby på Vestbredden i går.

Den mange tusenårige verneverdige gamlebyen i Hebron er så godt som tom.

Willoch er på guidet tur i byens trange gater. Like over hodet hans henger en netting. Den er fylt med søppel. Nettingen er satt opp av palestinere for at de skal slippe å få søppel og steiner i hodet av bosetterne - som har okkupert etasjene over.

- Tyrannisering er et sterkt ord, men når bosetterne okkuperer hus over palestinernes handlegater - og kaster stein på dem - da er det ikke noe dårlig uttrykk.

Tar bilder

Og så tar han bilder av søppelhaugene over hodet sitt, av israelske militærposter og av bosettningene midt inne i de forlatte palestinske nabolagene.

- Dette er meningsløs provokasjon, og forteller bare palestinerne at de er annenrangs borgere. Dette bidrar ikke til noen fredelig løsning, sier Willoch.

Før intifadaen startet i september 2000, bodde det 35000 palestinere - og et par hundre settlere - i Hebrons gamleby. Bosetterne er her enda, men så godt som alle palestinerne er borte. 65-årige Mahmoud Muhammad Shwueiki er en av dem som så seg nødt til å rømme åstedet.

- Inntil for tre år siden bodde jeg og min familie på 50 personer her. Men så begynte jødene å kaste stein på oss. Så ble det langvarig portforbud, og vi hadde verken strøm eller vann. Da ble vi tvunget til å flytte, forteller Shwueiki til Willoch.

Rasert innvendig

Etter tre måneder ble så portforbudet opphevet. Shwueiki skynder seg tilbake til huset sitt.

- Men det var rasert innvendig og ødelagt. Det lekker også fra taket, så huset er nå helt uboelig.

Kåre Willoch hører nøye på Shwueikis historie. Han ber om å få se huset hans, og tar bilder av de omkringliggende bosettningene og soldatene. En bevæpnet settler sitter like nedenfor. Der er også en israelsk militærpost, masse piggtråd og en stor jernport.

- Vi kan ikke bo her nå, men jeg nekter å gi opp huset mitt, sier 65-åringen.

Ønsker klar tale

Kåre Willoch har lenge vært kritisk til Israels og Ariel Sharons jernhåndpolitikk mot palestinerne.

- Jeg har jo vært her før, men inntrykkene er sterkere nå fordi ulykken er mye større. Israels undertrykkelse har aldri vært så åpenbar som nå, sier Willoch.

Han mener Norge og det internasjonale samfunnet gjør altfor lite for å presse den israelske okkupasjonsmakten.

- Forestillingen om at vi må uttale oss forsiktig for ikke å støte fra oss Israel er feil. Norge vil gjøre større nytte ved å si klart ifra.

SKREMT BORT: Palestineren Mahmoud Muhammad Shwueiki (65) tar med Kåre Willoch til hjemmet sitt midt i Hebron sentrum. Her bodde han og storfamilien hans inntil for tre år siden. Da begynte settlere å kaste stein og gjøre livet så vanskelige for dem at de rømte. Nå er det uboelig, sier Shwueiki.