HANDEL: Kjøpmann og sjef for Bunnpris kjeden, Christian Lykke, vil ikke ha kommunisme i dagligvarehandelen. Foto: Ole Morten Melgård
HANDEL: Kjøpmann og sjef for Bunnpris kjeden, Christian Lykke, vil ikke ha kommunisme i dagligvarehandelen. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer

- Verre enn kommunisme

Bunnpris-eier Christian Lykke advarer mot et duopol i dagligvarebransjen og mener at Konkurransetilsynet må gripe inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Finansavisen): - Kapitalisme uten et konkurransetilsyn er verre enn kommunisme, sier Christian Lykke til Finansavisen i dag.

Med en markedsandel på 3,7 prosent styrer Christian Lykke (39) den minste av fem dagligvareaktører i Norge - Bunnpris.

Samarbeider med Reitan Bunnpris har allerede en innkjøps- og distribusjonsavtale med Reitan-systemet, og vil eventuelt få like betingelser som Rema 1000 og Coop dersom Core Innkjøp blir en realitet.

Det betyr imidlertid ikke at Lykke stiller seg positiv til nok en samarbeidsavtale.

- Nei, det er jo hele grunnen til at vi ikke vil være i et system. Vi har ikke noe ønske om at markedet skal bli delt mellom to aktører, sier han.

Bunnpris-eieren visste at det pågikk samtaler mellom Reitan og Coop, men mener det er to veldig forskjellige systemer som nå har funnet sammen.
   Som Churchill og Stalin - De er totalt forskjellige, som Churchill og Stalin. Men de gjør det eneste riktige for å unngå at NorgesGruppen får en enda sterkere stilling, sier Lykke.

Basert på tall fra Nielsens Dagligvarerapport har Ica og NorgesGruppen til sammen 50,8 prosent av markedet, mens Rema, Coop og Bunnpris sitter på resten.

Lykke sier at kapitalismens problem er at på et eller annet tidspunkt vil én aktør kunne få monopol. Og nettopp derfor er det behov for en kontrollmekanisme, som kan sørge for at konkurransen blir opprettholdt.

Utspillet er rettet mot Konkurransetilsynet, som han mener bør stoppe begge de planlagte samarbeidene.

Flere nyheter Slik motvirker du negative effekter av julefråtsing

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer