Frykter nye angrep:

- Verre enn noensinne

Angrepet på ektemannen til den demokratiske speakeren Nancy Pelosi mindre enn to uker før mellomvalget ryster USA. Myndighetene advarer om økt fare for politisk vold.

ANGREPET: Den demokratiske speakeren Nancy Pelosi sammen med ektemannen Paul Pelosi. Han ble angrepet med en hammer i parets hjem i San Francisco. Angriperen skal angivelig ha vært på jakt etter speakeren. Foto: AP Photo/Kevin Wolf, File
ANGREPET: Den demokratiske speakeren Nancy Pelosi sammen med ektemannen Paul Pelosi. Han ble angrepet med en hammer i parets hjem i San Francisco. Angriperen skal angivelig ha vært på jakt etter speakeren. Foto: AP Photo/Kevin Wolf, File Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): USA er i høyspenn etter det voldelige angrepet på Paul Pelosi (82), ektemannen speaker Pelosi, mindre enn to uker før mellomvalget 8. november.

Nancy Pelosi er én av USAs aller mektigste politikere. Fredag skal en angriper ha knust en terassedør inn til hjemmet hennes og ektemannen i San Francisco. Deretter skal angriperen ha angrepet Paul Pelosi med en hammer og ropt «hvor er Nancy?». Speakerens ektemann fikk brudd på hodeskallen i angrepet og alvorlige skader i høyre arm og hendene. Legene mener imidlertid at han vil bli helt frisk igjen, ifølge en uttalelse fra speakerens kontor, melder AP.

- Våre barn, våre barnebarn og jeg er sorgtynget og traumatisert etter det livsfarlige angrepet på vår «Pop», sier Nancy Pelosi på Twitter lørdag kveld.

Hun takker også for den raske responsen til nødetatene og for den livreddende sykehusbehandlingen han får.

Nancy Pelosi var selv i Washington D.C. da angrepet skjedde. Da politiet kom til stedet og fikk pågrepet angriperen, skal han ha sagt at han «ventet på Nancy».

ANGREPET: Fredag 28.oktober ble ektemannen til Nancy Pelosi, lederen for Representantenes hus i USA, angrepet og slått med hammer i parets hjem. Dette sier president Joe Biden om angrepet. Video: AP. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Fordømmer

USAs president, Joe Biden, fordømmer den spente situasjonen. Han mener den er framprovosert av de usanne påstandene til tidligere president Donald Trump om at president valget i 2020 ble stjålet.

- En ting er å fordømme volden. Men man kan ikke fordømme volden uten også å fordømme dem som fortsetter å hevde at valget var stjålet, sa han til reportere etter at han selv forhåndsstemte lørdag.

Angrepet på Paul Pelosi skjedde samme dag som Department of Homeland Security og andre amerikanske etterretningsorganisasjoner la fram en ny trusselvurdering. Der mener de at ekstremister oppildnet av konspirasjonsteorier om omfattende valgfusk «utgjør en økt trussel» mot mellomvalget.

- Ukjent farvann

De mener den største trusselen kommer fra «ensomme lovbrytere som bruker valgrelaterte temaer til å rettferdiggjøre vold».

- Det er verre enn noensinne. Dette er ukjent farvann når oppførsel i politikken, som før ble sett på som avskyelig både på høyre- og venstresiden, er blitt normalisert, sier den demokratiske strategen Cornell Belcher til AP.

Politiet har ennå ikke offentliggjort hva de mener er motivet til angriperen i San Francisco. I sosiale medier har imidlertid 42-åringen lagt ut en lang rekke konspirasjonsteorier om valgfusk og coronapandemien. Det er ventet at han vil bli formelt siktet mandag.

Biden sier også at han mener Nancy Pelosi var det egentlige målet for angrepet, skriver The Guardian.

SKREV UNDER: Her signerer Nancy Pelosi på dokumentet som stiller Trump for riksrett. Video: AP Vis mer

- Uansvarlighet

- Det er ille uansett hva som lå bak, men hvis det er politisk motivert, så er det bare enda et eksempel på politisk vold og uansvarlighet hos folk som åpner døra for den typen vold mot andre folkevalgte. Dette er en veldig trist tid for landet vårt, sier den demokratiske senatoren, Gary Peters.

Både Demokrater og Republikanere har fordømt angrepet på Pelosis ektemann. En som imidlertid har forholdt seg påfallende taus, er Trump.

USA har en lang historie med politisk vold fra blant annet borgerkrigen på 1860-tallet til drap på politiske ledere som John og Robert Kennedy og Martin Luther King jr. og fram til det voldelige angrepet på Kongressen 6. januar 2021 da Trump-tilhengere forsøkte å stanse godkjenningen av Biden som president.

Også republikanske politikere er blitt ofre for politisk vold. For fem år siden åpnet en venstrevridd ekstremist ild da republikanske politikere trente til en veldedig baseballkamp. Kongressrepresentanten Steve Scalise ble kritisk skadd.

Flere trusler

Siden angrepet 6. januar har politiet i Kongressen har registrert en betydelig økning i antallet trusler mot de folkevalgte, skriver The Guardian.

Ifølge tallene deres, registrerte politiet 9625 trusler mot politikerne i 2021. Tilsammenlikning ble det registrert 3939 trusler i 2017.

Siden valget i 2020 har påtalemyndigheten i Arizona siktet tre personer for å true med å skade folkevalgte i delstaten. Og tidligere denne uka ble tre menn dømt for å medvirke til en plan om å kidnappe den demokratiske Michigan-guvernøren Gretchen Whitmer.

Fredag erkjente en mann straffskyld for drapstrusler mot den demokratiske kongressrepresentanten Eric Swallwell. I Kansas er en annen mann siktet for drapstrusler mot den republikanske kongressrepresentanten Jake LaTurner, skriver AP.

- Nok er nok!

Biden tok også et kraftig oppgjør med angrepet på Pelosis ektemann under et valgkampmøte i Philadelphia fredag.

- Det rapporteres at den pågrepne mannen ropte det samme som ble ropt under stormingen av kongressen 6. januar. Det er ikke noe jeg finner på. Dette er det som rapporteres, sa Biden fra talerstolen.

Han viser til hvordan angriperen skal ha ropt «Hvor er Nancy?» - det samme som personer som stormet Kongressen gjorde.

- Det er avskyelig! Slik skal det ikke være i USA. Nok er nok! Hver eneste person med god samvittighet må klart og tydelig stå opp mot angrepet mot vår politiker. Uansett hvilken side du står på, sa Biden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer