Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Verre enn øksedrap?

En mann drepte en 83-årig kvinne i hennes egen seng med 11 øksehogg mens han ranet henne. NOKAS-aktorene mener at Erling Havnå har gjort noe enda verre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under advokat John Christian Eldens prosedyre i Stavanger tingrett i går, dro han fram mange eksempler på grove ranssaker hvor menneskeliv er gått tapt. Straffene har ligget på 11 til 18 år for drapsmennene og 4-9 år for dem som deltok i ranet men ikke deltok direkte i drapshandlingen.

Drept med øks

En av sakene rystet Norge sommeren 2003. Da ble frelsesarmesoldaten Annie Olsvik (83) drept med øks i Haugesund under et innbrudd begått av to libyske asylsøkere. Etter at den ene, Sarahan Najli, hadde drept henne med øksa, gjennomsøkte han soverommet for verdisaker.

Najli fikk 18 års fengsel for drapet og ranet på Annie Olsvik. Statsadvokatene mener likevel at Havnå bør få tre år lengre straff for å ha deltatt i ranene av Postens brevsenter og NOKAS, hvor politimannen Arne Sigve Klunglands ble skutt av en ukjent raner.

-  Jeg tror det vil stride mot de fleste folks rettsfølelse at dette skal være verre enn å slakte en 83-åring, sier Elden, som mener at statsadvokatene har lagt seg på et for høyt straffenivå generelt i denne saken.

-  Ikke tatt i løgn

Også Metkel Betews advokat, Marius Dietrichson, holdt deler av sin prosedyre i går. Han påpekte at Betew ikke er blitt tatt i en eneste løgn eller selvmotsigelse i sin forklaring for retten. Dietrichson tilbakeviste at hans klient nektet å forklare seg for politiet fordi han hadde noe å skjule, eller at Betew har tilpasset sin forklaring bevisene i saken. Punkt for punkt gikk han gjennom aktoratets beviser mot Betew for å svekke rettens tillit til dem. Ikke minst gjaldt det kronvitnet, en 56 år gammel pølsemaker som hevder at Betew tilsto ranet overfor ham.

Dietrichson mener at vitnet er uten troverdighet, og har diktet opp historien om Betews angivelige tilståelse. Mannen er selv dømt for heleri av NOKAS-utbytte, som han riktignok hevder å ha fått av Betew.

NOKAS-tiltalte Erling Havnå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!