Verre enn tsunamien

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er snart vinter nord i Pakistan, og temperaturene kryper allerde ned mot null grader om kvelden. Mer enn tre millioner mennesker er fortsatt hjemløse etter jordskjelvet som rammet landet for tolv dager siden. Internasjonale hjelpeorganisasjoner frykter at mangel på mat og husly kommer til å ta livet av et større antall mennesker enn de som døde i skjelvet. De dør fordi det internasjonale samfunnet ikke har gjort nok for å redde dem. Man kom for seint i gang med assistanse til å få hjelp ut til avsidesliggende landsbyer - og det strømmer ikke inn nok penger.

«Vi trodde tsunamien var det verste vi kunne oppleve. Dette er verre», sa Jan Egeland i går. Da tsunamien rammet mennesker i sørøst-Asia, opplevde man en massiv støtte fra vestlige land, ikke minst her i Skandinavia. Noe tilnærmet lik den innsatsen har vi ikke sett etter jordskjelvet i Kashmir. Det er mange mekanismer som gjør seg gjeldende og bidrar til at verdens oppmerksomhet rettes mot én katastrofe og ikke i tilsvarende grad en annen. Her spiller kke minst vi i media en rolle det er fornuftig å reflektere over.

En katastrofe oppleves gjerne som mer virkelig når den rammer noen man identifiserer seg med - noen som er nær oss . I den forbindelse minner vi om noe tidligere generalsekretær i Røde Kors - Jonas Gahr Støre - skrev i et debattinnlegg umiddelbart etter jordskjelvet: «I denne situasjon mener jeg at Norge har et særskilt ansvar og en særskilt mulighet. Pakistan er ikke et hvilket som helst katastroferammet land i verden ... Det er flere pakistanere i Norge enn det er svensker.»

FNs fond for katastrofesituasjoner mangler, følge Oxfam, 1 milliard dollar i økte tilskudd for at organisasjonen skal kunne reagere raskt nok i slike situasjoner. Et slikt fond vil være effektivt uavhengig av enkeltinnbyggernes og medias oppfatning av hva som er nært eller fjernt, og uavhengig av om enkelte hjemme i sofaen føler seg rammet av en type katastrofe-tretthet. Denne situasjonen - der Norge har et særskilt ansvar - er den riktige anledningen for den nye utenriksministeren Gahr Støre å bidra til at oljefondpenger finner veien til FNs fond.