Verre enn under Golfkrigen

- Amerikanske tv-stasjoner er mer trangsynte og forutinntatte nå enn under Golfkrigen, hevder den amerikanske medieanalytikeren Steve Rendall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Han er talsperson og senior-analytiker hos New York- baserte FAIR (Fairness and Accuracy In Reporting) som publiserer mediekritiske rapporter og kartlegger overtramp og svakheter hos mediene. FAIR er en av de viktigste uavhengige mediekritiker-institusjonene i USA.

Rendall mener at faktiske feil, mangel på debatt, manglende kontekst og krigshissing nå preger amerikanske medier. Men det er mindre araberhets og fremmedfrykt enn før, og avisene klarer seg langt bedre enn tv.

- Etter invasjonene i Grenada og Panama, etter Golfkrigen og bombingen av Beograd innrømmet amerikanske medier at de ble «lurt» og styrt av Pentagon. Likevel ser vi den samme sensuren i dag, forklarer Rendall.

I ettertid har mediedekningen av Golfkrigen stått som et skrekkeksempel på styrt og sensurert journalistikk. Flere medieforskere og journalister har forklart hvordan journalistene ble guidet av amerikanske myndigheter og fortalt hva de kunne rapportere (såkalte «reine» bomber, som bare traff militære mål) og hva de ikke kunne ringe hjem om (sivile ofre, mislykkede angrep og tap av allierte soldater). Ifølge FAIR gjentar historien seg, men nå i en verre utgave.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer