Verre enn USA: - Dramatisk

Norge har høyere smittetall per million enn «verstingen» USA. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kaller utviklingen «dramatisk».

SMITTEREKORD: Coronasmitten øker i Norge, og de muterte virusene sprer seg i bekymringsverdig rask takt. Foto: Vegard Wivestad Grtt / NTB
SMITTEREKORD: Coronasmitten øker i Norge, og de muterte virusene sprer seg i bekymringsverdig rask takt. Foto: Vegard Wivestad Grtt / NTB Vis mer
Publisert

For første gang siden coronapandemien startet har Norge et høyere smittetall per innbygger enn USA.

Tallene som er offentliggjort av ourworldindata.org viser at smittetallene i Norge ligger på 167 tilfeller pr. million innbyggere. Det tilsvarende tallet for USA er 165 tilfeller.

Styrer mot et kjempeproblem

- At vi har høyere smittetall enn USA er absolutt ikke bra, og det gjør meg svært bekymret. Spredningen av de muterte virusene er på full fart opp, og jeg er mest bekymret for at vi kommer i en situasjon hvor helsevesenet ikke har nok kapasitet til å behandle alle som trenger akutt hjelp. Vi styrer mot et kjempeproblem som vi hele tiden har prøvd å unngå, sier Steinar Westin, professor i sosialmedisin ved NTNU.

Smittetall Norge og USA 18. mars 2021:

NORGE: Totalt 83.519 coronasmittede. 12,647 med smitte nå. Antall døde: 648

USA: Totalt 30,294,798 coronasmittede. 7,296,874 med smitte nå. Antall døde: 550,649

Kilde: Worldometers

Også assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er bekymret for økningen.

- Dette er ting som endrer seg ganske fort, men utviklingen er nå dramatisk i Norge fordi R-tallet er høyt. Det betyr at smitten vokser fra dag til dag og uke til uke slik det ser ut nå, og det er bekymringsfullt, sier Nakstad.

Steinar Westin har tidligere vært en av flere kritiske røster til hvorfor regjeringen ikke har strammet inn sterkere når smitten har vært økende i Norge. Nå mener han det særlig er én ting som er viktig for å få ned smitten.

KURVEN: Den norske kurven er på vei oppover og krysset USA sin kurve for antall nye smittede pr million. Graf: Ourworldindata.
KURVEN: Den norske kurven er på vei oppover og krysset USA sin kurve for antall nye smittede pr million. Graf: Ourworldindata. Vis mer

Ingen magisk medisin

- Vi har en pandemi i pandemien som er vanskelig å forholde seg til og ekstremt smittsom. Det er mulig at det må nye nasjonale tiltak for å få ned kontakten mellom mennesker. Vi har ingen magisk medisin, vi må redusere kontakten mellom mennesker, sier Steinar Westin.

- Folk må få lufte seg i påska, men det er jo risikosport. Det er mange som reiser fra områder hvor det har vært høy grad av smitte til fjellet eller andre steder hvor det har vært lav eller ingen smitte. Men hvis vi tar forholdsregler og er kjempeforsiktige, går det forhåpentligvis bra, sier Westin.

PÅSKEKAOS: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hvilke råd som gjelder i påska. Foto: Vidar Ruud / NTB. Video: Dagbladet. Vis mer

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener at USA har en nedgang i veksten fordi de begynner å få effekten av veldig mange tiltak.

- Vi må huske at i store deler av USA har skolene vært stengt i nesten et år flere steder, de har hatt mye hjemmeskole og veldig mye i samfunnet har vært nedstengt. Andre steder har de ikke fulgt smittevernreglene, så dette er forskjellig fra sted til sted. Nå er det en ny giv med tanke på smittevern og vaksinering. De jobber veldig hardt med å få kontroll på smittetallene, sier Nakstad.

Corona spres av barn og ungdom

Han mener at Norges hovedutfordring er de muterte virusene som sprer seg i stor grad blant barn og ungdom.

- Det er disse aldersgruppene som nå driver pandemien videre. Og det er vanskelig å handtere fordi vi er vant med at de yngste ikke spiller en stor rolle i smittespredning. Nå spiller de en stor rolle og da blir det vanskelig å håndtere i den tredje smittebølgen. Vi har mye å tjene på å få dette under kontroll, og det er derfor vi har de strenge tiltakene inn mot påsken. For å få smittetallene ned eller flate ut, sier Nakstad.

Han peker på at flertallet av de smittede er knyttet til den britiske varianten. Det gjør at den smitter raskere og lettere mellom mennesker.

ANNERLEDES: Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, forteller hvorfor det er så viktig at vi får begrenset den voldsomme smitteøkningen så raskt som mulig. Video: Dagbladet TV Vis mer

Mange utfordringer

- Det blir vanskeligere å holde smitten under kontroll, særlig der mennesker er tett innpå hverandre. Det blir jo en utfordring, og da er det bare å tenke seg om hvor mange er samlet innendørs. Det er på skoler, barnehager, butikker, arrangementer, forsamlingslokaler og på visse arbeidsplasser. Alle disse stedene er det utfordringer og derfor er det vanskelig nå.

- De tiltakene som var effektive med de gamle virusvariantene er ikke like effektive nå. Det er veldig mye av forklaringen på hvorfor dette er så vanskelig akkurat nå, sier Espen Rostrup Nakstad.

Også lege ved Reiseklinikken og vaksineekspert, Gunnar Hasle, er bekymret for de økende smittetallene.

Munnbind for elever og lærere

- Jeg tror at vi nå har kommet til en så alvorlig situasjon at skoler og barnehager må stenges, og alt ellers i samfunnet som ikke er helt nødvendig. Når man får snudd trenden kan man kanskje åpne skolene igjen, med påbud om munnbind på elever og lærere, hele skoledagen. Det skulle man etter min mening ha innført før man måtte stenge skolene, sier Gunnar Hasle.

Bekymret for smittesporingen

Han er også bekymret for at det er like før TISK-systemet ikke klarer å henge med. TISK-strategien består av testing-isolering-smittesporing-karantene.

- Jeg var i dag i kontakt med en pasient som prøvde å få time på en teststasjon, men hver gang hun ringte fikk hun en telefonsvarer som sa at hun måtte prøve igjen seinere. Smittesporingen har vært et av våre viktigste verktøy for å holde R-tallet nede, og dersom smittesporingen ikke kan henge med må vi vente at R-tallet vil stige, sier Hasle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer