SUNKET: Her var kaia og ytterveggen til naustet. Orkanen førte kaia til bunns og blåste inn veggen. (Foto: Jarleif Lødøen)
SUNKET: Her var kaia og ytterveggen til naustet. Orkanen førte kaia til bunns og blåste inn veggen. (Foto: Jarleif Lødøen)Vis mer

Verre enn ventet

Orkanen var spennende helt til den rammet oss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

"Går det bra med dere? Har dere strøm?" Morfar er bekymret. De har mistet strømmen i Stordal, forteller han. En veranda nede i sentrum har flydd over gata og truffet en rad med biler. Når vi mister strømmen i Ålesund et par timer senere kommer jeg ikke gjennom på telefon til verken han eller mormor.

NY UTSIKT: Herfra var søndag en vegg og ei stor brygge. (Foto: Martine Aurdal)
NY UTSIKT: Herfra var søndag en vegg og ei stor brygge. (Foto: Martine Aurdal) Vis mer

Jula er for meg en endeløs rekke sunnmørsfeiringer, uendelige kakeselskap, lange morgener og perfekt pinnekjøtt. Den ene jula skiller seg lite fra den andre og jeg aner ikke hva som skjedde når. Bortsett fra jula 1992, året for den store nyttårsorkanen. Da vi så naboens garasje bli løftet opp i lufta og splintret til pinneved på jordet bortenfor. Påbygget med nye to soverom raste. Over oss hørte vi takplatene rives bort. 19 år senere er alle detaljer like levende. Heretter kommer vi til å fortelle om jula 2011.

SJOKK: Her er morfar Knut Vinje tilbake i naustet og ser ødeleggelsene for første gang. (Foto: Jarleif Lødøen)
SJOKK: Her er morfar Knut Vinje tilbake i naustet og ser ødeleggelsene for første gang. (Foto: Jarleif Lødøen) Vis mer

Det blir historien om ei natt samlet under pleddene, mens vinden ulte i veggene og de store vinduene duvet. Plattingen til naboen falt sammen, og pappa sukket tungt da han skjønte at ti meter av gjerdet forsvant med den. Grønt lyn flerret himmelen i lange sekunder om gangen og ennå vet vi ikke om de var strøm på avveie, nordlys i glimt eller grønne menn på vei inn. Asparges og rå scampi ble stående urørt på den kalde komfyren, men heldigvis var de greske kjøttbollene laget på forhånd og vi hadde nok kaldmat og stearinlys til at kvelden ble hyggelig og alle ble mette.

FORBLÅST: Vinden tok bølgeblikken på siden av naustet. (Foto: Martine Aurdal)
FORBLÅST: Vinden tok bølgeblikken på siden av naustet. (Foto: Martine Aurdal) Vis mer

Dagslyset neste dag gir innhold til nattas lyder. I Larsgård står knapt ett tre urørt. Hekkene ligger vannrette, store trær ligger med røttene opp mot himmelen og postkassestativene soper bakken med takene. Byggematerialer ligger spredt som et tynt dekke over hele halvøya. Allerede tidlig på formiddagen er veien innover mot Stordal ryddet. Men hele veien inn ser vi splintrede trær, liggende veiskilt og lyktestolper som har falt ned i veikanten. Mannen min og jeg nikker til hverandre og ungene — denne jula kommer vi til å huske.

STORDAL HAVN: Orkanen brakte denne farkosten halvveis opp på land. (Foto: Martine Aurdal)
STORDAL HAVN: Orkanen brakte denne farkosten halvveis opp på land. (Foto: Martine Aurdal) Vis mer

Når vi kommer til Stordal, forstår jeg plutselig tragedien. Det som åpner øynene mine er ikke den tunge lekteren som står oppe på kaia. Ikke de knuste bilene i sentrum, det knekte juletreet foran rådhuset eller alle trærne veltet over hytter og campingvogner. Heller ikke flytebrygga langt inne på land. På vei inn i bygda er naustet til morfar første landemerke. Det mistet brygga, men sto fint gjennom orkanen i 1992. Nå har brygga falt sammen, vinsjen sunket og hele veggen i første etasje blåst inn. Bølgeblikket er skrelt av som med en ostehøvel.

LYN? Over Ålesund lyste det flere ganger grønt over himmelen på kvelden første juledag. (Foto: Storm Fossen Lending)
LYN? Over Ålesund lyste det flere ganger grønt over himmelen på kvelden første juledag. (Foto: Storm Fossen Lending) Vis mer

Morfar er over 80 år, men var bare en liten gutt da han hjalp faren å bygge naustet. Mine fineste opplevelser med morfar er fra naustet, når han har lært meg å knytte glasskuler for å holde garnene eller sløye fisk etter at vi har vært på sjøen. I dag er det ennå varmt i stua hans, der bilder dekker veggene, varmen alltid står på og askebegrene fyller bordene. Dette er hans fristed. I dag er det ødelagt.

VERANDA: Disse bilene ble truffet av en veranda som løsnet på huset på andre siden av veien i Stordal. (Foto: Martine Aurdal)
VERANDA: Disse bilene ble truffet av en veranda som løsnet på huset på andre siden av veien i Stordal. (Foto: Martine Aurdal) Vis mer

Orkan er ikke bare spennende lenger. Det er en katastrofe for dem som rammes.