- Verre for yrkessyke å få erstatning

Opposisjonen mener regjeringens lovforslag er horribelt og urovekkende.

EKSPONERING: Regjeringen foreslår at de yrkessyke selv må føre bevis for at de har pustet inn nok gift på jobben til å bli skadd. Bildet viser sveising på oljeplattform i 1982. Foto: NTB/SCANPIX
EKSPONERING: Regjeringen foreslår at de yrkessyke selv må føre bevis for at de har pustet inn nok gift på jobben til å bli skadd. Bildet viser sveising på oljeplattform i 1982. Foto: NTB/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): Tidligere i dag skrev Dagbladet.no at Arbeidsmiljøskaddes landsforening (ALF) har fått med seg seks andre foreninger og fagforbund til felles kamp mot et lovforslag de mener vil gjøre det langt vanskeligere for yrkessyke å nå fram med sine erstatningskrav.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet foreslår at de yrkessyke selv må føre bevis for at eksponeringen de ble utsatt for på jobb var tilstrekkelig til å forårsake skade.

Etter dagens regelverk ligger denne bevisbyrden på forsikringsselskapet, som må bevise at eksponeringen ikke var tilstrekkelig, dersom skadelidte ikke skal ha krav på erstatning.

- Helt horribelt
Regjeringsforslaget vekker sterke reaksjoner i Arbeids- og sosialkomitéen på Stortinget.

- Dette forslaget er helt horribelt. Allerede i dag har yrkessyke problemer med å få erstatning. Forsikringsselskapene prøver å slippe unna ved å trenere saker. At regjeringen nå vil gjøre det enda verre for de yrkessyke å få erstatning, har jeg ingen sans for, sier stortingsrepresentant og komitémedlem Kenneth Svendsen (Frp) til Dagbladet.no.

Han er «meget skeptisk» til at den svake part blir satt til å fremskaffe eksponerings-dokumentasjon.

- Det er forunderlig at en AP- og SV-regjering fremmer et forslag som svekker rettighetene til arbeidstakere. At svake grupper vil bli rammet av dette forslaget, er jeg ikke i tvil om, sier Svendsen.

- HORRIBELT: Kenneth Svendsen (Frp). Foto: Rune Myhre
- HORRIBELT: Kenneth Svendsen (Frp). Foto: Rune Myhre Vis mer

- Systemkamp mot enkeltindivider
Venstres André N. Skjelstad i Arbeids- og sosialkomitéen er heller ikke nådig.

- Dette er helt hårreisende og vil medføre en ekstra belastning for de yrkessyke. At det sosiale ansvaret er borte fra dagens konstellasjon, er helt tydelig, sier Skjelstad til Dagbladet.no.

Han mener mange yrkessyke har så store plager at de vil være sjanseløse til å bære bevisbyrden departementet foreslår.

- Dette er systemkamp mot enkeltindivider. Dette er David mot Goliat, sier André N. Skjelstad. 

- Urovekkende
Åse Gunhild Woie Duesund er KrFs representant i Arbeids- og sosialkomitéen på Stortinget.

- Det virker helt urimelig at bevisbyrden skal snus på hodet. At arbeidstakerne skal ha alt ansvaret selv, er urovekkende. Dette vil bli svært vanskelig for dem, sier Woie Duesund til Dagbladet.no.

- HÅRREISENDE: André N. Skjelstad (V). Foto: Nord-Trøndelag Venstre
- HÅRREISENDE: André N. Skjelstad (V). Foto: Nord-Trøndelag Venstre Vis mer

Hun ber regjeringen og statsråd Dag Terje Andersen stanse opp og lytte.

- Jeg håper regjeringen og statsråden hører godt etter hva organisasjoner som vet hva dette dreier seg om har å si, før de sender lovforslaget til Stortinget, sier KrF-representanten.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet ønsker ikke å kommentere lovforslaget som er ute på høring.

Dagbladet.no har i en rekke artikler satt søkelyset på kjemisk eksponering i industrien og hvor vanskelig det er for syke arbeidere å nå fram med sine krav overfor trygdemyndigheter og forsikringsselskap.

- UROVEKKENDE: Åse Gunhild Woie Duesund ( KrF ).
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
- UROVEKKENDE: Åse Gunhild Woie Duesund ( KrF ). Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer