- Verre i Afghanistan etter at verdenssamfunnet har brent av 4500 milliarder kroner

Forsker: - Redd for at nedslående resultater av norsk innsats kan skje igjen.

VANLIG OG NEDSLÅENDE SYN: Her har en veibombe utløst en eksplosjon like utenfor Kabul for mindre enn to uker siden - 28. desember. Foto: Rahmat Gul, AP/NTB Scanpix.
VANLIG OG NEDSLÅENDE SYN: Her har en veibombe utløst en eksplosjon like utenfor Kabul for mindre enn to uker siden - 28. desember. Foto: Rahmat Gul, AP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) skal tirsdag forklare Stortinget hva de har lært av Norges engasjement i Afghanistan.

Norge har fått lite igjen for den militære og sivile innsatsen i Afghanistan, militære hensyn la avgjørende føringer for bistanden, og mål og virkemidler var delvis i konflikt med hverandre.

Det var blant de nedslående konklusjonene til utvalget som i fjor sommer la fram sin evaluering av Norges militære og sivile bidrag til Afghanistan i årene 2001-2014.

Her er rapporten fra Afghanistan-utvalget, som ble ledet av tidligere utenriksminister Bjørn Tore Godal (Ap).

- Jeg er redd det kunne ha skjedd på nytt, sier seniorforsker Arne Strand ved Christian Michelsens institutt (CMI).

Han mener det viktigste Stortinget nå kan gjøre, er å ikke isolere dette spørsmålet til Afghanistan, men drøfte hva erfaringene derfra betyr for hele Norges internasjonale engasjement.

- Kjernen er hva vi kan trekke ut av Afghanistan-engasjementet. Vi er nødt til å innse at en del av det vi har gjort der, ikke har fungert. Hva kan vi gjøre forskjellig? spør han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer