Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Verre i dag enn under russerkrigen

PESHAWAR (Dagbladet): Den afghanske professoren Batin Shah Safi var i Norge i januar 1982 for å samle hjelp til afghanere som flyktet fra russernes herjinger i hjemlandet. - Alt er mye verre nå. Ingen krise kan sammenliknes med den vi ser nå, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Professor Batin Shah Safi er direktør for Swiss Aid-skolene, som gir skolegang til 6500 afghanske flyktninger i den pakistanske grensebyen Peshawar.

Han har også ansvaret for en del av det som er gitt av undervisning til barn og unge inne i Afghanistan de siste åra.

- Det er de fattigste barna og kvinnene som lider mest nå. Det er de som blir truffet når amerikanerne sender bombene sine i feil retning, forteller han.

Ingen skolegang

Dagbladet møtte professoren i går - inne på en av skolene som ligger vegg i vegg med en av de største flyktningleirene i Peshawar.

Han forteller at det er helt slutt på all skolegang inne i Afghanistan.

- Våre folk har for lengst rømt fra Kabul og andre byer der det meste er knust sønder og sammen av de amerikanske bombene. Vi har forsøkt å komme inn igjen med noe hjelp de siste ukene, men det har blitt svært vanskelig, sier han.

I januar 1982 var Batin Shah Safi i Oslo for å samle forståelse og hjelp til de mange afghanerne som flyktet fra russerne.

Under tittelen «Våre barn skal få overta et fritt Afghanistan» fortalte han i den kristne avisa Vårt Land 23. januar dette året at det pågikk et stort arbeid for å hjelpe flyktningene som kom til den pakistanske grensebyen Peshawar. Og at det var et ordnet politisk regime i hjemlandet, som kjempet mot russerne.

Sammenlikner

Han er selv fra Rodat-distriktet i Afghanistan. Dagbladet har oppfordret professoren til å sammenlikne situasjonen for afghanerne på begynnelsen av 1980-tallet med situasjonen i dag.

Her oppsummerer han sine inntrykk:

  • Da russerne kriget mot oss, ble flyktningene ønsket velkommen inn i Pakistan. Nå er grensene stengt.
  • For 20 år siden hadde vi en regjering og et parlament som virket. Nå er det ingen som styrer.
  • På begynnelsen av 1980-tallet hadde vi ikke tørke i landet. Nå har vi hatt flere års tørke, og det er ikke mulig å dyrke noe som kan spises.
  • Nå blir landet helt ødelagt av bomber. Slik var det tross alt ikke under russernes angrep.
  • I dag har det afghanske folk forskjellige meninger om Taliban, men alle er enige om at de ikke liker amerikanernes bombing av landet.

Konklusjonen er klar, mener Batin Shah Safi:

- Alt er mye verre nå enn det var for 20 år siden.

- Mangler mat

- Jeg kjenner til mange mennesker fra mitt eget hjemsted i Rodat-distriktet som ikke har spist på tre dager, og da snakker vi bare om å spise tørt brød. Nå har de ikke engang en brødskalk å tygge på. Slik er situasjonen for det afghanske folk i dag.

Det må ikke få fortsette, ber professor Batin Shah Safi, som med drømmende øyne husker at han etablerte den første skolen for afghanske flyktninger i Peshawar med penger som ble samlet inn i Norge.

Hele Norges coronakart