Verre i Darfur

Lidelsene er endeløse for flyktningene i Darfur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere FN-organisasjoner fastholder at flyktningene fra Darfur fortsatt utsettes for vold og overgrep og at sykdommer er i ferd med å spre seg. I tillegg skaper store nedbørsmengder problemer for FNs hjelpekolonner.

De dystre opplysningene kommer dagen etter at fristen som Sudan hadde fått til å bevise at landet er i stand til å gjøre noe med den fortvilte situasjonen i provinsen, gikk ut.

- Den humanitære situasjonen i Darfur blir stadig verre. Overgrep forekommer fortsatt og regntiden er på sitt mest intense, noe som veldig ofte hindrer og avbryter strømmen av internasjonal hjelp, sier Simon Pluess, som er talsmann for FNs matprogram (WFP).

Verdens helseorganisasjon (WHO) melder dessuten om et nesten doblet antall tilfeller av hepatitt i Darfur de siste to månedene på grunn av urent vann og dårlige sanitærforhold.

Avviser ultimatum

Samtidig avviser Sudan at FN ga landet frist til 30. august med å bedre sikkerheten for Darfur-flyktningene, og til å sikre hjelpeorganisasjoner adgang til den krigsherjede provinsen.

- Jeg mener det ikke er snakk om et ultimatum. Det pågår en prosess som FN har sluttet seg til, og den prosessen må ta slutt innen 90 dager, sier Mohammed Yusuf, som er Sudans minister for humanitære spørsmål.

Han fastholder at arbeidet med å bedre forholdene på bakken fortsetter, og at sluttføringen av denne prosessen vil være å «løse problemet mellom regjeringen og opprørerne».

FN anslår at opptil 1,4 millioner mennesker er drevet på flukt og at mellom 30.000 og 50.000 mennesker har mistet livet i løpet av de 18 månedene krigen i Darfur har vart.

Fastlåste samtaler

Sudans regjering og flere opprørsgrupper har i over en uke sittet i fredsforhandlinger i Nigerias hovedstad Abuja, men samtalene har kjørt seg fast fordi begge partene har beskyldt hverandre for brudd på våpenhvilen.

Tirsdag fortsatte arbeidet for å få de to partene til å bli enige om et grunnlag for diskusjoner ved å få dem til å nærme seg hverandre i spørsmålet om hvor ille situasjonen egentlig er i Darfur.

- Kjernen i dette er et politisk problem og denne humanitære krisen vil fortsette så lenge de politiske spørsmålene ikke er løst, sier den tidligere amerikanske FN-ambassadøren Richard Holbrooke, som tirsdag besøkte Darfur.

Situasjonen ble heller ikke bedre av at regjeringen tirsdag beskyldte opprørsgruppen JEM for å ha bortført 22 hjelpearbeidere i Darfur sist søndag.

Russisk nei til sanksjoner

FNs sikkerhetsråd truer med uspesifiserte sanksjoner dersom ikke Sudans regjering bedrer forholdene for flyktningene og sikrer hjelpeorganisasjonenes adgang til Darfur.

Russiske myndigheter motsetter seg sanksjoner, fordi «det er tegn til at situasjonen begynner å endre seg», ifølge den russiske FN-utsendingen Andrej Denisov.

Russland er ett av de fem faste landene i FNs sikkerhetsråd, og kan legge ned veto mot sanksjoner.

Sikkerhetsrådet møtes for å diskutere situasjonen torsdag. Trolig vil FNs spesialutsending Jan Pronk legge fram en kritisk vurdering av det Sudans regjering hittil har gjort for å bedre situasjonen.

MANGLER ALT: Barn i Darfur henter vann i Abu Shouk-leiren i går. Mer enn en million mennesker mangler mat.