- Verre nå enn under Saddam

Kofi Annan har liten tro på utviklingen i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I et intervju med det britiske tv-selskapet BBC sier FNs generalsekretær Kofi Annan at deler av den irakiske befolkningen med rette føler de har det verre nå enn under Saddam Husseins regime.

Han mener det Irak nå opplever er mye verre enn en borgerkrig.

- Når vi hadde stridighetene i Libanon og andre steder, så kalte vi det borgerkrig. Dette er mye verre, sier Annan ifølge NTB.

FNs avtrappende generalsekretær uttrykker videre skuffelse over invasjonen av Irak i 2003, og sier den kunne vært unngått hadde FNs våpeninspektører fått bedre tid til å gjøre jobben sin.

Ny retning

Tidligere i dag skrev Dagbladet.no at Donald Rumsfeld mente USA ikke gjorde en god nok jobb i Irak, og foreslo alternative løsninger på krisen to dager før han fikk sparken som forsvarsminister.

I dag sier en talsmann for Det hvite hus at George W. Bush vil vurdere forslagene.

- Det Rumsfeld gjorde, noe jeg mener var svært hjelpsomt, var å sette opp en «vaskeliste» med ideer, sier Stephen Hadley ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Verre nå enn under Saddam

- Bush er enig med Rumsfeld i at utviklingen ikke går raskt nok, eller bra nok, i Irak. Vi må gjøre visse endringer, vi trenger å komme oss framover, sier Hadley videre.

Borgerkrig

Det har i den siste tiden foregått en debatt i amerikanske medier, angående situasjonen i Irak, og hva den kan klassifiseres som. Flere høytstående politikere sier nå det er en borgerkrig i landet, en definisjon Bush selv ikke vedgår.

Presidenten er under sterkt politisk press for å endre strategien i Irak og befolkningens mistillit til krigføringen øker.

BORGERKRIG: I USA krangler politikerne om situasjonen i Irak kan kalles en borgerkrig. Kofi Annan mener det landet opplever er verre enn en borgerkrig. Foto: AP/ Scanpix
BORGERKRIG: I USA krangler politikerne om situasjonen i Irak kan kalles en borgerkrig. Kofi Annan mener det landet opplever er verre enn en borgerkrig. Foto: AP/ Scanpix Vis mer