SKADDE: Et tamilsk barn får behandling på et sykehus i den østlige havnebyen Trincomalee. Foto: REUTERS/Stringer/SCANPIX
SKADDE: Et tamilsk barn får behandling på et sykehus i den østlige havnebyen Trincomalee. Foto: REUTERS/Stringer/SCANPIXVis mer

- Verre på Sri Lanka enn under tsunamien

Nonner på flukt ut av krigsområdene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Situasjonen nord på Sri Lanka er verre nå enn under tsunamien, mener en katolsk nonne. Sammen med fem andre nonner og tusenvis av sivile har hun i flere dager vært på flukt ut av krigsområdene.

Den katolske nonnen Mary Colostica (74) er blant flere øyenvitner som forteller at sivile blir skutt på av LTTE-geriljaen.

- Minst 10-15 personer dør hver dag, og det er ingen der for å begrave dem. LTTE skjøt mot sivile fra kloss hold. Vi ba dem om å la være, men det hjalp ikke, sier hun.

- Da vi forsøkte å reise, ville ikke LTTE la sivile dra. De sa at bare vi fikk lov.

Dramatisk

Men nonnene valgte å bli, og fra et sykehus i Trincomalee kunne hun torsdag fortelle om den dramatiske flukten sammen med om lag 2.000 sivile.

Da regjeringsstyrkene nærmet seg, ble de drevet fra landsby til landsby før de til slutt nådde fram til kysten av Indiahavet ved Puttumatalan.

Der ble 240 sårede og syke flyktninger hentet i båt av Røde Kors tirsdag.

Dagen før ble 16 pasienter skutt og drept i området, opplyser hjelpeorganisasjonen, uten å nevne hvem som sto bak beskytningen.

Splintskader

Den 74 år gamle nonnen har selv fått splintskader. Hun mener at situasjonen nord på øya er verre nå enn etter tsunamien i 2004.

Krigsområdene er sperret av for presse og hjelpeorganisasjoner. Det er svært sjelden at det kommer uavhengig informasjon fra områdene, og både hæren og LTTE er kjent for å fordreie informasjon for å fremstå i best mulig lys.

Den srilankiske hæren opplyste torsdag at den har etablert en ny «sikker sone» i området, slik at det blir lettere for sivile å komme seg unna kampene. Hæren har tidligere erklært et annet område som sikker sone, men en talsmann hevder nå at sivile er blitt drevet vekk fra denne sonen av LTTE.


(©NTB)