Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Verre på tannlegestudiet enn andre steder

Tannlegestudenter rapporterer om mobbing, rasisme og seksuell trakassering, hevder studentleder.

FIKK RAPPORTER: Leder for Studentparlamentet, Heine Skipenes, fikk flere anonyme rapporter fra studenter som mente de var utsatt for mobbing og sjikanering. Flere var begrunnet i diskriminering på bakgrunn av kjønn og etnisitet, sier Skipenes. Foto: Håkon Eikesdal
FIKK RAPPORTER: Leder for Studentparlamentet, Heine Skipenes, fikk flere anonyme rapporter fra studenter som mente de var utsatt for mobbing og sjikanering. Flere var begrunnet i diskriminering på bakgrunn av kjønn og etnisitet, sier Skipenes. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): I går skrev Dagbladet at hovedverneombud Mette Børing ved Universitetet i Oslo slår alarm om en ukultur med seksuell trakassering, mobbing og hundsing av studenter, stipendiater og ansatte på Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

Heine Skipenes har de to siste årene vært leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, fra høsten 2007 til han gikk av 1. juli i år. Han har opplevd å få mange rapporter om problemer blant studenter ved Det odontologiske fakultet.

- Gjennomgående følges et varsel fra en student med utsagn som «dette må ikke spres» eller «dette må ikke spores tilbake til meg», sier Skipenes til Dagbladet.

Rekke personsaker
I mai i år var han i møte med fakultetsledelsen hvor studentenes arbeidsmiljø var tema.

- Det er blitt rapportert om sjikanering og mobbing, og det dreier seg om diskriminering på bakgrunn av kjønn eller etnisitet, sier Heine Skipenes til Dagbladet.

Han har vært involvert i en rekke personsaker som omhandler tannpleiestudenter og tannlegestudenter. I et skriv til Hovedverneombudet ved Universitetet i Oslo, datert 4. august i år, tar Skipenes for seg studentenes problemer på Det odontologiske fakultet.

«Sakene gjaldt i hovedsak diskriminering på bakgrunn av etnisitet og enkelte påstander om seksuell trakassering», skriver den tidligere lederen av Studentparlamentet.

Akseptert ukultur
Han skriver at en del av studentene på odontologi har et utrygt studiemiljø. Skipenes viser til at studentene ikke tør rapportere om kritikkverdige forhold i frykt for konsekvenser, i hovedsak frykt for dårlige karakterer. Han understreker samtidig at mange mener at studiemiljøet er veldig bra.

Videre beskriver Skipenes en «hakke-kultur» ved fakultetet som innebærer at «det er greit å snakke nedlatende til en svakere gruppe».

- Det er nok tøffe krav ved mange profesjonsstudier, hvor studentene skal vite sin plass. Men jeg opplever situasjonen som verre ved Det odontologiske fakultet enn andre plasser på universitetet. Ledelsen har akseptert at en slik kultur har vokst fram, sier Heine Skipenes.

Munnkurv
Instituttleder Pål Barkvoll ved Institutt for klinisk odontologi ved Det odontologiske fakultet får ikke lov til å svare på kritikken av universitetsledelsen, og viser til direktør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe.

- Vi ser svært alvorlig på disse påstandene og setter i gang full granskning. Derfor ønsker vi ikke å kommentere enkeltsaker nå. Det er viktig at påstandene dokumenteres både for å ivareta arbeidstaker og arbeidsgiver, sier Bjørneboe.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media