Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mye vind og nedbør i Sør-Norge:

- Verre utover dagen

Et lavtrykk ute i Norskehavet gir mye vind og nedbør i Sør-Norge søndag, og utover dagen skal det bli verre.

DÅRLIG VÆR: Riksvei 13 over Vikafjellet er stengt søndag på grunn av dårlig vær i fjellet. Her fra Hestavollen. Foto: Statens vegvesen/Webkamera
DÅRLIG VÆR: Riksvei 13 over Vikafjellet er stengt søndag på grunn av dårlig vær i fjellet. Her fra Hestavollen. Foto: Statens vegvesen/Webkamera Vis mer

Ifølge meteorologen er det Agder-fylkene og Rogaland som har det verst.

- Det er nok her det regner hardest, men også større områder ellers i Sør-Norge har en del nedbør, sier vakthavende meteorolog Hanne Beate Skattør ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

- Utfordrende kjøreforhold

Været herjer også i fjellet, der det blåser stiv kuling utsatte steder. Langs kysten fra Sogn og Fjordane og nordover mot Stad kan det også komme opp i periodevis sterk kuling. I tillegg er det en sørlig stiv kuling som blåser innover Oslofjorden.

STENGT: Riksvei 7 over Hardangervidda er stengt for kjøretøy under 7,5 tonn på grunn av værforholdene i fjellet. Her fra Leiro bom søndag formiddag. Foto: Statens vegvesen/Webkamera
STENGT: Riksvei 7 over Hardangervidda er stengt for kjøretøy under 7,5 tonn på grunn av værforholdene i fjellet. Her fra Leiro bom søndag formiddag. Foto: Statens vegvesen/Webkamera Vis mer

- Så det er nok de områdene det er mest værhardt nå. Det er litt forskjellig hvor det blåser og regner mest. Agder og Rogaland har mest nedbør, mens det er langs kysten nord på Vestlandet og i Oslofjorden at det blåser mest, forteller meteorologen.

Omkom i uværet

På Hallingskarvet ved Geilo måtte letemannskaper ut i utfordrende værforhold søndag formiddag, etter at polske turister meldte om problemer i uværet.

Totalt var det fire personer i turfølget. En av dem kom bort fra de andre og ble meldt savnet.

- Vi har funnet tre personer. Den fjerde personen er funnet livløs og det pågår gjenopplivning, sier operasjonsleder André Kråkenes i Sør-Øst politidistrikt til Dagbladet.

Rett etter klokken 12 bekrefter politet at personen omkom.

Ifølge operasjonslederen ble vedkommende funnet sterkt nedkjølt ved Lordhytta. Kråkenes vet ikke om personen ble funnet ute eller inne, eller hvordan han har kommet bort fra de øvrige i følget.

- Det er veldig dårlig vær i området. Null sikt og stiv kuling, forklarer han.

Søndag formiddag snør det lite i fjellet, men dette vil endre seg utover dagen.

- Da blir det lokal snøfokk og utfordrende kjøreforhold. Vi anbefaler derfor å sjekke trafikkmeldinger dersom du skal over fjellet i dag.

UVIRKELIG: En kombinasjon av to dager med vedvarende vind og sprengkulde har forvandlet disse husene ved sjøen til fantastiske isskulpturer. Video: WROC, John Kucko Digital via CNN - Klipp: Per Ervland Vis mer

Stengte veier

Ifølge Vegtrafikksentralen fører været til at riksvei 13 over Vikafjellet er stengt for all trafikk.

Det er også uvær i Finnmark, melder politiet. Dette fører til at E6 ved Sennalandet er stengt.

Riksvei 7 over Hardangervidda var også stengt for kjøretøy under 7,5 tonn en periode søndag, men har i 15-tiden åpnet for kolonne for all trafikk.

Været vil ikke bli bedre utover dagen, skal man tro meteorologen.

- Det blir verre I Sør-Norge utover dagen, før vinden roer seg noe i kveld.

Flytter seg nordover

Søndag kveld trekker lavtrykket nordover, og fører med seg sørvestlig stiv til sterk kuling langs kysten av Trøndelag og Nordland fra mandag av.

- I Sør-Norge vil det bli mindre vind i morgen, mens det fortsatt vil være snøbyger i vestlige fjellområder. Østlandet vil stort sett ligge i le.

Tirsdag vil et nytt lavtrykk ta med seg nok et nedbørsområde innover Sør-Norge, og særlig vestlendingene vil få merke bygeværet. Også dette lavtrykket vil ta turen nordover.

- Mot slutten av uka får vi nok et mer nordvestlig vindfelt i Nord-Norge, med bygevær og også kjøligere temperaturer.

Hele Norges coronakart