Verre vær andre steder

Klag ikke på dårlig sommervær i Norge. Andre steder er det virkelig ille.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av soldater jobbet fredag på spreng med å forsterke jorddemninger i det nordvestlige Bangladesh. Opp til fire millioner mennesker er rammet av flommen i det sørasiatiske landet.

På en og samme tid er Nord- og Mellom-Europa, Nord-Amerika og store deler av Asia nå rammet av store mengder regn. Regnet fører ikke bare til flom i mange elver, men utløser også skred av jord og søle som river med seg hus og begraver mennesker levende.

Både i Bangladesh, India og Nepal fortsetter dødstallene etter det uvanlig sterke monsunregnet i juni å stige. Fredag sto er rundt 300 mennesker omkommet i de tre landene, men fagfolk tror det virkelige dødstallet ligger langt høyere.

I Kina er ni mennesker omkommet og 14 skadd etter uvær, og kineserne forberedte seg fredag på mer storm og regn. Tropestormen Kompasu beveget seg fra farvannene sør for Taiwan i retning av det kinesiske fastlandet.

I det nordlige Japan var tallet på døde etter heftig regnvær de siste dagene kommet opp i minst ti, og meteorologene advarte fredag om mer nedbør. Titusenvis av japanere er evakuert til skoler og andre offentlige bygninger.

I det nordøstlige USA forberedte folk seg fredag morgen norsk tid på mer regn og nye oversvømmelser. Meteorologer snakket om uvær av en type som bare opptrer en gang hvert årtusen, samtidig som bønder vest i landet klaget over tørke som ødelegger avlingene.

Det sørlige og sørøstlige Europa har de siste dagene opplevd en blanding av ekstrem hete som enkelte steder brått har slått over i vintervær med snø. I Portugal er nesten 20.000 mål skog ødelagt i branner som settes i sammenheng med den sterke varmen.

I Sverige frykter myndighetene at det skal bryte ut sykdom etter oversvømmelsene i landets elver. Målinger har vist at drikkevannet i sørsvenske Alvesta er forurenset, mens urenset avløpsvann fra Värnamo renner ut i den flomdigre elva Lagan.

Den britiske veteranmeteorologen Michael Fish tror ikke årets elendige sommer i store deler av Europa er et utslag av den globale oppvarmingen som kalles drivhuseffekten. Ifølge BBC mener Fish at uværet heller skyldes uvanlig sterke strømmer av kaldluft i høye luftlag.

(NTB)

<B>FLOMMEN DREPER:</B> Flomofre øst i India bærer mat i sekker. Sør i Asia har flere hundre mennesker dødd som følge av vannmassene.