- Verst for barna mine

Mullah Krekar er ute av leiligheten bare en gang i uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det verste er den psykiske situasjonen til barna. Jeg vet at jeg ikke har gjort noe kriminelt mot noen, verken nordmenn eller andre.

 Jeg vet at det jeg møter er på grunn av religionen min, og jeg tåler det, men situasjonen påvirker barna, sa Mullah Krekar da han i  ettermiddag møtte i Oslo tingrett i forbindelse med et bevisopptak for høyesterett.

Krekar fortsetter sin kamp for å bli i Norge, og håper at familiens dårlige økonomi og hensynet til barn og kone skal bidra til at han får bli.


Flaut med blikkene

Mullah Krekar er nå uten oppholdstillatelse og arbeidstillatelse etter at han formelt ble utvist, fordi regjeringen anså ham som en fare for rikets sikkerhet.

Han har de siste to årene holdt seg hjemme i leiligheten  på Grønland i Oslo.

Han går ikke ut på gata sammen med familiemedlemmer lenger, på grunn av alle de harde blikkene: Det er flaut, ga Krekar uttrykk for.

Sønnen mobbes

HOLDER SEG HJEMME: Mullah Krekar sier han føler seg handicappet selv om han er frisk. Her er han hjemme, med turban - etter eget utsagn for å etterligne Mohammedtegningene, i 2006. FOTO: SCANPIX
HOLDER SEG HJEMME: Mullah Krekar sier han føler seg handicappet selv om han er frisk. Her er han hjemme, med turban - etter eget utsagn for å etterligne Mohammedtegningene, i 2006. FOTO: SCANPIX Vis mer

Verst sa han det var for yngstesønnen, som går i syvende klasse. Han blir ertet og mobbet på skolen på grunn av faren sin.

- Jeg går ut alene, bare en time i uka, i fredagsbønn, fortalte han via tolken.

Mullah Krekar har fire barn, hvorav tre bor hjemme, men bare ett under 18 år. De tre andre er universitets-studenter.

Dårlig økonomi

Han fortviler også over sin økonomiske sistuasjon etter at han ble fratatt sosialstønaden, og viste til at familien hadde en husleie på over 10 000 kroner.

Krekar har aldri hatt jobb i Norge, etter at han opprinnelig kom hit som flytkning. Han kaller seg imam.

Hans kone brødfør familien ved å jobbe i en barnehage, men Krekar visste ikke hva hun jobbet med der eller hvor mye hun tjente.

Vil ha alle rettigheter

Da hans advokat Harald Stabell spurte hvordan han ville ha livnært seg om han ikke hadde hatt familie her, hadde ikke Krekar noe svar.

- Selv om dette er hypotetisk, kan jeg ikke forestille meg det. En person med mitt utseende kan ikke gå på gaten og tigge, ingen ville gitt meg penger, heller ikke muslimer ville tørre det.

Krekar hevdet at hans største ønske var å få tilbake alle sine rettigheter i det norske samfunn, slik at han kunne velge fritt hvordan han ville leve.

Helst fødebyen

Da Stabell spurte hvor han helst ville velge å leve om han fikk velge fritt, var svaret at han ville foretrekke å være i sin fødeby om han fant trygghet der.

Den 8. oktober skal Høyesterett behandle utvisningsvedtaket som er gjort av utlendingsmyndighetene.

Gjennomføringen av utvisningsvedtaket er uansett stilt i bero på grunn av den urolige situasjonen i Irak.

Høyesterett skal prøve om vedtaket er ugyldig, slik Kreker selv hevder.