Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verst i Oslo - best i Telemark

Risikoen for at eldre på sykehjem ikke får sosial kontakt med andre eller hjelp til å gå på do, spise eller drikke, er større i Oslo enn i Telemark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk Sykepleierforbunds kvalitetsundersøkelse i helsetjenestene viser alvorlig svikt i behandlingen av eldre på sykehjem. Gamle mennesker må vente med å gå på do og vente på smertelindring, og de mangler sosial kontakt med andre.

En fylkesvis oversikt basert på Norsk Sykepleierforbunds (NSF) kvalitetsundersøkelse i helsetjenestene viser at Oslo er desidert verst blant verstingene.

I de 15000 rapportene NSF fikk inn fra sykehjem, utmerker hovedstaden seg. På sju av fjorten områder er Oslo verst. På samtlige felt ligger Oslo under gjennomsnittet for resten av landet:I en av to rapporter melder sykepleieren at en eller flere pasienter må vente på hjelp til å gå på do. I en av tre rapporter påpekes det at pasienter må vente mer enn fem minutter på smertelindring.I 63 prosent av rapportene meldes det om manglende sosial kontakt med pasientene. I halvparten av rapportene påpekes det mangel på observasjon av medisinenes effekt.I halvparten av rapportene oppgir sykepleieren at han må prioritere én pasient framfor en annen, selv om den andre pasienten hadde behov for mer hjelp.

- Ikke overrasket

Avdelingsleder Anders Thornblad i 3. etasje på Sagenehjemmet er ikke overrasket over funnene:

- Jeg har selv deltatt i undersøkelsen og rapportert svikt på flere av disse områdene. Mangel på god nok tid til sosial kontakt og fortrolige samtaler med beboerne er det største problemet, sier Thornblad.

- Jeg jobber fem dager i uka, og leverte rapport på dette hver eneste dag i ukene undersøkelsen pågikk, fortsetter han.

- Slitsomt

Ellers opplever han venting på dobesøk, mangel på informasjon til pårørende og beboere, og at en pasient må prioriteres framfor en annen, som mest problematisk for Sagenehjemmet.

- Selv om du har gjort det du skulle på jobb, føler du at du har stresset og at du ikke har fått nok tid til hver beboer. Det er slitsomt, sier Thornblad.

Telemark er det fylket som kommer best ut i NSFs kartlegging av feil og mangler i eldrepleien. Forskjellene er små, men Telemark utmerker seg blant annet med få liggedager. I bare 0,9 prosent av rapportene oppgir sykepleieren at en eller flere pasienter må ligge hele dagen fordi pleierne har for mye gjøre.

Færre enn én av ti rapporter melder at pasienter ikke får nødvendig hjelp til å spise/drikke. Her fikk Oslo 17 prosent. Thornblad mener det er skremmende.

- Dette vil si at en femtedel ikke får i seg nok mat og væske. Det er det mest grunnleggende behovet i sykepleien, sier han.

Etter fem år i eldrepleien har Anders Thornblad ingen enkle løsninger, men tror økt bemanning og økt kompetanse vil hjelpe.

FOR LITE TID: Sykepleier Anders Thornblad føler stadig at han får for lite tid til sosial kontakt med Else Østby (78) og de andre beboerne i 3. etasje på Sagenehjemmet i Oslo.