Verst når det gjelder

Regjeringen skulle forandret landet, ikke omvendt, skriver Marie Simonsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et par dager etter at Jens Stoltenberg hadde presentert sin nye og restriktive asylpolitikk, kunne han innkassere gevinsten. Ifølge en InFact-måling i avisa for folk flest støtter 67 prosent av de spurte regjeringens innstramninger. Langt flere menn enn kvinner er med på heialaget. Det er kanskje fortsatt slik at kvinner har en annen definisjon av hva som er humant, særlig når det gjelder barn, men målingen viste uansett at Stoltenberg hadde lyktes i sin Jim Hacker-strategi. Statsministeren i den britiske TV-satiren, Yes, Prime minister, levde som kjent etter mottoet: I’m their leader, I must follow them.

Det er så lenge siden situasjonen var omvendt at folk skjønner ikke engang problemstillingen når regjeringen blir beskyldt for å dilte etter folkemeningen. Hva skulle den ellers gjøre? Spør tusen sinte på nettet. Politikerne jobber jo for oss. Men hvis Stoltenberg går inn der for å sjekke stemningen, vil han bli skuffet. Jo, endelig har Stoltenberg fått opp øynene. Men det er for lite, for sent. Frp er fortsatt originalen. Tvert imot, vil mange hevde, så bekrefter Arbeiderpartiets hamskifte at Frp har hatt rett hele tiden. Velkommen etter.

Men ingen skal si at Stoltenberg ikke prøver å knekke koden, han og. På landsstyremøtet denne uka la han frem Arbeiderpartiets neste store løft. Etter at skole, helsevesenet og barnehager har vært gjennom omfattende reformer de siste tiårene, er det samferdselssektorens tur. Veier er det alle vil ha, og som ordførere maser mest om, så det skal de få. En ny måling vil sikkert vise at bortimot 100 prosent av velgerne er enig i at veier er en god ting.

Å bygge veier er riktignok ikke helt det samme som å bygge landet. Tvert imot er det en relativt ufarlig oppgave, som det er tverrpolitisk enighet om. Først og fremst er det et spørsmål om penger og arbeidskraft. Og hvor skal denne arbeidskraften komme fra? Kan det være..? Jo da, hvis vi skal ha veier må vi ta inn flere innvandrere.

I sin tale trakk Stoltenberg også frem tre ting han var ekstra stolt av å ha gjennomført. En av dem var en kjønnsnøytral ekteskapslov. Han hevdet at denne regjeringen generelt hadde bidratt til å styrke menneskers rettigheter. Det var dagen etter at han ved hjelp av et fryktinngytende stolpediagram hadde forklart behovet for å stanse asylflommen, om Norge så må bryte med både barnekonvensjonen og FNs Høykommissærs anbefalinger. Diagrammet var for så vidt overflødig skremselspropaganda. Ingen politiker trenger å nøre opp under den frykten som er i ferd med å feste seg i den norske hjerterota. Vi oversvømmes av flyktninger og stenger vi ikke grensene nå, blir vi en frihavn for verdens elendige. Det til tross for at asyltilstrømningen er på samme nivå som for tre-fire år siden.

I stedet skulle vi kunne stole på at landets politiske ledelse ville forsvare asylinstituttet ved å forklare hvorfor folk er på flukt og trenger en nødhavn. Det innvandringsmarkedet Ap-ledelsen snakker om, har ikke oppstått i et vakuum. Vi kriger i Afghanistan, våre allierte kriger i Irak. Slik drives mennesker på flukt og til desperate handlinger. Bare det siste året har verden fått 3,5 millioner nye flyktninger. 15 000 av dem kommer til Norge, under halvparten får bli.

Det betyr ikke åpne grenser. Ingen tar til orde for det. Men tiltakene regjeringen har kommet med er etter enhver rimelig definisjon ikke en human flyktningpolitikk, som regjeringen har forpliktet seg til å føre i Soria Moria-erklæringen. Når flyktninger som får oppholdstillatelse må jobbe i fire år her i landet før de kan bli gjenforent med ektefelle og barn, er det inhumant. Når 16-åringer får midlertidig oppholdstillatelse og risikerer å bli kastet ut to år senere, gratulerer med dagen og adjø, er det inhumant. Tiltakene bidrar ikke bare til å skremme bort såkalte grunnløse asylsøkere. De tar sikte på å avskrekke alle flyktninger fra å komme hit.

Norge har en lang og stolt tradisjon for å støtte opp om verdenssamfunnet. FNs tidligere visegeneralsekretær Jan Egeland er derfor med rette skuffet over sine partifeller. Han mener at dagens flyktninger i all hovedsak kommer fra land med reelle beskyttelsesbehov. Men i stedet for å følge våre humane og liberale tradisjoner, følger vi etter de mest restriktive landene i Europa. Vi svikter når det gjelder.

Det er ikke realistisk for Norge å føre en mer liberal politikk enn resten av Europa, sier likevel Egeland. Men den kan og bør fortsatt være human og i tråd med FNs anbefalinger. Det hadde for så vidt holdt om Stoltenberg hadde fulgt regjeringens egen programerklæring. Verden har ikke forandret seg dramatisk siden de rødgrønne var på Soria Moria. Det er det Norge som har.