Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Wuhan, Kina

«Verst tenkelige tidspunkt» for dødsvirus-utbrudd

Venter millioner av mennesker på reisefot i forbindelse med kinesisk nyttårsfeiring.

FILMET DETTE: Svenske Amie, som bor i Kina, filmet denne videoen. Like i nærheten av der hun bor har det blitt påvist flere tilfeller av viruset som har herjet i Kina de siste ukene. Reporter: Endre Vellene / Dagbladet TV Vis mer

Nesten 300 mennesker er smittet av coronavirus i Kina, opplyser landets helsemyndigheter.

Viruset kan føre til alvorlig lungesykdom.

Siden mandag er det bekreftet om lag 80 nye tilfeller, mens ytterligere 90 mistenkte tilfeller er under observasjon, skriver NTB.

Aftonbladet melder at seks personer har dødd som følge av viruset, som smitter mellom mennesker.

CNN skriver at viruset har brutt ut på «verst tenkelige tidspunkt».

Lørdag feirer nemlig kineserne nyttår, noe som innebærer at flere hundre millioner mennesker er på reisefot den nærmeste tiden.

Noen reiser hjem til sine kjære i andre kinesiske byer, mens andre benytter anledningen til en utenlandsferie. Ifølge CNN reiste nærmere sju millioner kinesere utenlands for å feire nyttår i fjor.

FORHOLDSREGLER: Reisende på Hong Kong internasjonale lufthavn beskytter seg mot virussmitte. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB scanpix
FORHOLDSREGLER: Reisende på Hong Kong internasjonale lufthavn beskytter seg mot virussmitte. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB scanpix Vis mer

Tar grep

Coronaviruset har sitt opphav i den kinesiske byen Wuhan, som har elleve millioner innbyggere.

Siden har viruset spredt seg til andre kinesiske byer og utenfor Kinas landegrenser, til Japan, Sør-Korea, Thailand og Taiwan.

South China Morning Post skriver at mennesker i Filippinene og Australia også kan være smittet etter å ha besøkt Wuhan.

Flere land tar nå grep for å begrense spredningen av viruset.

CNN skriver at Australia har innført grensetiltak for flyginger fra Wuhan til Sydney. USA har annonsert at de vil kontrollere passasjerer som ankommer fra Wuhan til flyplasser i New York, San Francisco og Los Angeles.

I selve Wuhan er infrarøde termometre installert på flyplassen, togstasjoner og bussterminaler, for å måle kroppstemperaturen til reisende som forlater byen.

Kan komme til Norge

Det norske Utenriksdepartementets reiseinformasjon for Kina er oppdatert med følgende linjer:

«En virussykdom med utspring i byen Wuhan er påvist også i andre byer i Kina. Reisende oppfordres til å følge helseråd utarbeidet av Folkehelseinstituttet.»

- Videre spredning av viruset vil ikke være uventet, og vi må være forberedt på at det også kan komme smittede personer til Norge, sier seniorrådgiver Ragnhild Tønnessen ved Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding Seint mandag kveld.

KONTROLL: Flere land har innført bruk av varmekamera og liknende utstyr på flyplasser, for å identifisere reisende med feber - et symptom som kan kobles til virussmitte. Her fra Almaty internasjonale lufthavn i Kazakhstan. Foto: Reuters / NTB scanpix
KONTROLL: Flere land har innført bruk av varmekamera og liknende utstyr på flyplasser, for å identifisere reisende med feber - et symptom som kan kobles til virussmitte. Her fra Almaty internasjonale lufthavn i Kazakhstan. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

På sine hjemmesider har FHI delt flere reiseråd i forbindelse med utbruddet, blant annet knyttet til hånd- og mathygiene og vaksinasjon.

FHI påpeker at verken EU eller Verdens helseorganisasjon (WHO) fraråder reise til Kina, og legger til at Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) vurderer risikoen for reisende til Wuhan som lav til moderat.

WHO skal onsdag holde krisemøte i Genève om viruset.

WHOs krisekomité vil ta stilling til om virus-utbruddet skal betegnes som en internasjonal krise, noe som sjelden skjer og som er forbeholdt svært omfattende og alvorlige epidemier, skriver NTB.

PÅ REISEFOT: Nyttår er den største høytiden i Kina, ifølge CNN. Millioner av kinesere er derfor på reisefot denne uka. Her ved togstasjonen i Beijing mandag. Foto: NTB scanpix
PÅ REISEFOT: Nyttår er den største høytiden i Kina, ifølge CNN. Millioner av kinesere er derfor på reisefot denne uka. Her ved togstasjonen i Beijing mandag. Foto: NTB scanpix Vis mer

Lavere dødelighet

Viruset som nå har brutt ut i Kina tilhører corona-familien, som er forskjellige typer forkjølelsesvirus. SARS, som krevde om lag 800 menneskeliv i 2002-2003, var også et coronavirus.

Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø, mener likevel ikke at de to kan sammenliknes.

EKSPERT: Ørjan Olsvik, professor ved Universitetet i Tromsø. Foto: Privat
EKSPERT: Ørjan Olsvik, professor ved Universitetet i Tromsø. Foto: Privat Vis mer

- Med seks døde og tre hundre verifiserte smittede, ligger vi foreløpig nede på én til to prosent dødelighet. Det er høyt, men det er ingenting mot SARS og MERS. Jeg har derfor ikke den store panikken, sier Olsvik til Dagbladet.

SARS hadde en dødelighet på 15 prosent, skriver CNN.

Olsvik arbeidet i en årrekke ved amerikanske Centers for Disease Control and Prevention (CDC), og har fulgt utbrudd av virus som SARS og ebola tett.

Professoren savner svar på følgende spørsmål: Var de seks som døde etter virussmitte svekket fra før?

- Er det for eksempel personer som går på kreftmedisiner, er det personer som er svekket på noe vis? Da kan det være derfor de dør, når ikke andre dør.

Olsvik er ikke bekymret over den høye reiseaktiviteten i forbindelse med kinesisk nyttår denne uka.

- Syke kinesere bør jo ikke reise, men holde seg hjemme. Det er heller ikke veldig mange som er blitt syke, kanskje noen tusener, for de fleste blir det en veldig mild sykdom.

- Må ikke overreagere

- Hvilke grep bør norske myndigheter ta for å begrense spredningen av coronaviruset?

- Holde seg orientert, og undersøke muligheter for temperaturkontroll på folk som kommer med direktefly til nordiske flyplasser fra Kina.

Olsvik påpeker at hans gamle arbeidsgiver CDC foreløpig har gitt virusutbruddet laveste risikoklassifisering.

- Er det noen forholdsregler som nordmenn i Kina kan ta?

- Akkurat nå, ingenting. Det er jo bare én by hvor det er mange tilfeller. I Peking er det nesten 50 millioner mennesker, og så er det 50 mennesker som er smittet. Det er tusen ganger større sjanse å vinne i lotto, sier professoren.

- Vi må ikke overreagere. Det er et nytt forkjølelsesvirus som dessverre gjør som mange andre virus: tar liv.