Joe Biden holdt historisk tale:

- Verste angrepet siden borgerkrigen

Etter 100 dager som USAs president fastslo Joe Biden at USA er på beina igjen.

TILBAKE: - USA er tilbake, sa president Joe Biden da han talte til kongressen i natt. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til torsdag norsk tid holdt Joe Biden sin første tale til Kongressen som USAs president etter å ha sittet i rollen i 100 dager.

I talen fastslo Biden at USA nå er tilbake på beina igjen.

- I kveld har jeg kommet for å snakke om krise og muligheter. Om å gjenoppbygge nasjonen, revitalisere demokratiet og vinne framtida for Amerika, begynte presidenten i talen som varte i litt over en time.

- Takket være dere, det amerikanske folk, har vår framgang disse siste 100 dagene mot en av de verste pandemiene i historien blitt en av de største logistikkseirene som vårt land noen gang har opplevd, sa presidenten, og la til:

- Vi kommer oss alltid på beina igjen.

- USA er klar til avgang. Vi jobber igjen, vi drømmer igjen, vi utforsker igjen, og vi leder verden igjen. Vi har vist hverandre og verden at man ikke gir opp i USA, sa presidenten.

- Verste angrepet siden borgerkrigen

Torsdag er det 100 dager siden Biden ble tatt i ed.

- Det er 100 dager siden jeg ble tatt i ed, løftet hånda på familiebibelen vår - og arvet et land i krise. Den verste pandemien på 100 år. Den verste økonomiske krisa siden den store depresjonen. Det verste angrepet mot demokratiet vårt siden borgerkrigen, sto det i et utdrag fra talen som ble offentliggjort onsdag kveld norsk tid.

78-åringen viste til at han har nådd målet sitt om 200 millioner vaksinasjoner innen 100 dager, og sa at over halvparten av alle voksne i landet har fått minst en vaksinedose.

- Gå og bli vaksinert!

LER: Joe Biden holdt sin første offisielle pressekonferanse som president i USA. Video: AP. Vis mer

Samtidig oppfordret presidenten alle amerikanere til å vaksinere seg.

- Alle over 16 år er nå kvalifisert til å bli vaksinert med en gang. Med en gang. Gå og bli vaksinert, Amerika. Det er tilgjengelig og du er kvalifisert nå, oppfordret Biden.

- Advarte Putin

I talen tok Biden også opp flere utenrikspolitiske temaer.

Han sa at han ikke ønsker en eskalering i situasjonen overfor Russland, men sa samtidig at han har advart Russlands president Vladimir Putin.

- Når det gjelder Russland vet jeg at det bekymrer noen av dere, men jeg gjorde det klart for president Putin at vi ikke ønsker en eskalering i situasjonen, men at deres handlinger vil få konsekvenser hvis de viser seg å være sanne, og de viste seg å være sanne, sa Biden.

KRASS KRITIKK: USAs president Joe Biden går hardt ut mot Texas-guvernørs lettelser. Video / foto: AP Vis mer

- Jeg reagerte direkte på Russlands innblanding i våre valg, nettangrep på vår regjering og våre virksomheter. De gjorde begge disse tingene, og jeg sa til dem at vi ville svare og det har vi gjort. Men vi kan også samarbeide når det er i våre felles interesser, fortsatte han, og viste til at han kastet ut russiske diplomater og innførte sanksjoner mot Russland tidligere denne måneden.

I talen røpte også USAs president at han hadde en to timers lang samtale med Kinas president Xi Jinping da han ble tatt i ed.

- Han er dødelig opptatt av å bli den mest betydningsfulle nasjonen i veden. Han og andre autokrater tror at demokrati ikke kan konkurrere i det 21. århundre.

- Må gå sammen

Biden snakket også om George Floyd-saken, hvor eks-politimann Derek Chauvin ble kjent skyldig i forsettlig drap på Floyd.

Presidenten oppfordret til å få på plass en politireform på årsmarkeringen for Floyds død.

- Vi må gå sammen for å gjenopprette tilliten mellom rettshåndhevelse og menneskene de tjener for å utrydde rasisme i vårt strafferettssystem, sa presidenten.

Minnet sin avdøde sønn

DÅRLIG STAND: I en pressekonferanse torsdag 11. februar refset Joe Biden jobben som Donald Trump gjorde med vaksineringen. Video: AP Vis mer

Under talen minnet også Biden sin avdøde sønn, Beau Biden, som døde etter å ha kjempet mot kreft i hjernen. Han ble bare 46 år gammel.

-Jeg vil fortsatt aldri glemme da vi vedtok kreftforslaget i mitt siste år som visepresident. Jeg vil aldri glemme øyeblikket du sto og kalte det opp etter min avdøde sønn, Mitch. Det betydde mye, sa Biden, og oppfordret til mer finansiering til National Institute of Health (NIH).

Presidenten sa at han ønsker å opprette et forskningsbyrå som vil fokusere på gjennombrudd for å forebygge, oppdage og behandle kreft, Alzheimers og diabetes.

- Amerika er i gang igjen

Biden brukte også mye av talen til å prate om den omfattende tiltakspakken han har lansert som har som mål å gjenreise økonomien etter pandemien.

Biden lovte at han vil hjelpe millioner av mennesker til å få jobben sin tilbake.

- To millioner kvinner har droppet ut av arbeidsstyrken i løpet av denne pandemien. Og for ofte fordi at de ikke fikk hjelpen de trengte til å ta vare på barna deres eller eldre foreldre som trenger hjelp.

KRISE: President Joe Biden talte til nasjonen om USAs økonomi og coronakrisepakken: - Det er åpenbart at vår økonomi fortsatt er i trøbbel. Video: AP Vis mer

- Vi må bevise at demokrati fremdeles fungerer. At myndighetene fungerer og kan levere for folket, fortsatte han.

Historisk

Under nattas tale ble visepresident Kamala Harris og Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, historiske da det er første gang i historien at både visepresidenten og flertallslederen er kvinner, og at to kvinner dermed satt bak presidenten i Kongressen.

Biden benyttet anledningen til å hylle dem.

HISTORISKE: Kamala Harris og Nancy Pelosi. Foto: NTB
HISTORISKE: Kamala Harris og Nancy Pelosi. Foto: NTB Vis mer

Han begynte talen sin med å titulere Harris og Pelosi som «madam», og sa videre:

- Ingen president har noen gang sagt disse ordene fra denne talerstolen. Ingen president har noen gang sagt de ordene. Og det er på tide, sa Biden mens han klappet.

Strenge restriksjoner

Onsdag kveld norsk tid sendte kommunikasjonsavdelingen i Det hvite hus ut et utdrag fra Bidens tale.

Der ble det kjent at Biden blant annet skulle fortelle om kaoset da han overtok 20. januar, bare uker etter det dødelige angrepet mot Kongressen 6. januar, da Trump-tilhengere angrep fordi de ville omgjøre valgresultatet.

USA: President Joe Biden reagerte kraftig på et spørsmål fra journalisten i salen. Vis mer

- Ser fram til kveldens tale for å oppsummere vår framgang og vise veien videre, skrev Biden på Twitter rett før nattas tale.

Som følge av pandemien var det strenge restriksjoner på hvor mange som kunne være til stede under nattas tale.

Ifølge CNN var det omtrent 200 personer til stede i Kongressen. På et vanlig år pleier det å være rundt 1600 politikere og gjester til stede.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer