Verste blodbad siden krigen begynte

Drepte 150 av Bagdads fattigste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst 150 ble drept og 238 skadd i en rekke angrep mot Bagdads sjiamuslimske distrikt, Sadr City, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Ifølge helseminister Ali Shummari var det seks bilbomber og et missil som eksploderte, skriver CNN.

Dette er det dødeligste angrepet siden krigen i Irak startet.

- Av de drepte, er 88 lik brakt til Imam Ali-sykehuset og 55 er på Sadr City-sykehuset, sier helsepersonell til nyhetsbyrået AFP.

For mange av de skadde regnes tilstanden som alvorlig og irakisk politi frykter at dødstallene vil stige i løpet av kvelden.

Som følge av angrepet har innenriksministeriet innført portforbud i Bagdad på ubestemt tid, melder AP.

Portforbudet vil tre i kraft klokken 20 lokal tid, noe som innebærer at mennesker og kjøretøy må holde seg borte fra Bagdads gater.

Koordinert aksjon

Bombene eksploderte med 15 minutters intervaller og startet klokken 15 lokal tid da en bombe ble utløst på et grønnsaksmarked i bydelen.

DØDSTALLENE STIGER: Sadr City med alle sine sjiamuslimske innbyggere er blitt et vanlig mål for sunniopprørere. I dag ble minst 144 drept i bombeangrep. Foto: Reuters/Scanpix
DØDSTALLENE STIGER: Sadr City med alle sine sjiamuslimske innbyggere er blitt et vanlig mål for sunniopprørere. I dag ble minst 144 drept i bombeangrep. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Det er ikke et uvanlig mål for sunniopprørere i den sekteriske konflikten, som i forrige måned drepte 3709 sivile irakere.

Hevnangrep

Sjiamuslimene reagerte umiddelbart etter angrepet. Ti personer med utstyrt med bombekastere angrep den sunnimuslimske moskeen Abu Hanifa, som regnes for å være den største sunnimuslinske helligdommen i Bagdad. En person ble drept og sju såret i hevnangrepet.


Ifølge en sjiadrevet fjernsynsstasjon skjedde dagens angrep samtidig med at
væpnede menn angrep det irakiske helsedepartementet, melder nyhetsbyrået Reuters.

Fem mennesker ble skadd under angrepet på helsedepartementet, som ligger cirka fem kilometer fra Sadr-byen. Departementet med 2000 ansatte ledes av tilhengerne til den sjiamuslimske lederen Muqtada al-Sadr, skriver Reuters.

Opprørerne har den siste tiden intensivert angrepene mot regjeringen ved å rette seg inn mot statseide bygninger og institusjoner.

For mindre enn ti dager siden ble et forskningsinstitutt under det irakiske utdanningsdepartementet angrepet av væpnede menn i falske politiuniformer, som bortførte dusinvis av irakiske mennene.

Oppkalt etter religiøs leder

Verste blodbad siden krigen begynte

Sadr-bydelen, en gang kjent som Saddam-city, deretter som Al Thawra, er oppkalt etter imamen Mohammed Sadr, en religiøs leder drept av Saddam Hussein.

Sadr-by er delt inn i seks deler. Distriktet er kjent som et av de fattigste i Bagdad. Arbeidsledigheten er høy blant de hovedsaklig sjiamuslimske innbyggerne. Sadr er også kjent for å ha kriminelle som ble sluppet ut av Saddam kort tid før Irak ble innvadert.

Sadr City var også under angrep av amerikanske og irakiske tropper i morgentimene i dag. Da ble fire drept og åtte skadd.