BØRSFALL: Sjømataksjene gikk mot strømmen i oktober. Illustrasjon: Oslo Børs
BØRSFALL: Sjømataksjene gikk mot strømmen i oktober. Illustrasjon: Oslo BørsVis mer

Verste børsfall på flere år

Oktober ble en elendig børsmåned, men én sektor gikk til himmels

(Hegnar.no): Den turbulente kursutviklingen bidro til høy aksjehandel i oktober, fastslår Oslo Børs.

Omsetningen målt i antall handler var 47 prosent høyere enn i samme måned i fjor, mens kroneomsetningen var opp 35 prosent, opplyser børsen.

Hovedindeksen falt 5,2 prosent i oktober, og vi fikk det største kursfallet siden januar 2016. Til gjengjeld steg Sjømatindeksen 10,5 prosent til ny historisk toppnotering.

Sjømataksjene sørget for at Hovedindeksen falt mindre enn andre ledende børsindekser. Marine Harvest, Lerøy og Austevoll bremset kursfallet mest.

Norsk Hydro og Yara falt med henholdsvis 14,1 og 12,6 prosent i oktober, og sørget for at materialer ble den svakeste sektorindeksen. Kursfallet for Equinor på 7,5 prosent og 11,5 prosent for DNB veide tyngst i Hovedindeksen.

Verste fall i USA på 6 år

Aksjemarkedene hadde ifølge Nordea Markets sin verste måned på seks år i oktober til tross for kraftig oppgang de siste to dagene.

Amerikanske S&P 500 falt 7 prosent, mens hovedindeksen her hjemme var ned litt over 5 prosent på måneden.

«Reaksjonen i andre markeder var blandet og det virker som aksjefallet mest var korreksjon i luftig verdsettelse og bekymring for svakere marginer som et resultat av høyere lønninger og rentekostnader. Oljeprisen falt imidlertid 7 dollar per fat, men det var mye drevet av utsikter til økt produksjon og høyere lagertall fra USA. Kredittspreader beveget seg forholdsvis lite og rentene steg i løpet av måneden», skriver meglerhuset i dagens morgenrapport.

Flere økonominyheter:

Forvalter: - Det er priset inn veldig mye frykt
Meglerhus stokker om - anbefaler ti aksjer