Venstre-knivingen

- Verste et vennskap kan utsettes for

Terje Breivik, nestleder i Venstre, mener Trine Skei Grande fortsatt står sterkt som partileder.

LITEN SANS: Terje Breivik har liten sans for bildet som tegnes av sin partileder Trine Skei Grande. - Trine er et helt menneske. Hun viser følelser, sier Venstres nestleder. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LITEN SANS: Terje Breivik har liten sans for bildet som tegnes av sin partileder Trine Skei Grande. - Trine er et helt menneske. Hun viser følelser, sier Venstres nestleder. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det vil alltid være meninger om partiledelsen, heldigvis. Men jeg oppfatter ikke at det er en debatt i Venstre om hennes posisjon, sier Terje Breivik.

Han advarer mot sololøp for å overta partitronen:

- I den grad noen skulle ha den type ambisjoner, og er opptatt av partiets vel, så er det ingen tvil om at alle er tjent med prosessene skjer via valgkomiteen. I stedet for åpen strid om lederposisjoner.

- Du gjør i så fall bare utgangspunktet for deg selv og partiet mye verre. Venstre har en meget dyktig partileder, og så lenge Trine vil fortsette, stiller vi oss fullt bak henne, sier Terje Breivik.

- Trine ser folk

Venstre-nestlederen har liten sans for bildet som tegnes av Trine Skei Grande.

INGEN GRUNN: Venstres nestleder Terje Breivik (i bakgrunnen) mener at det ikke er noen grunn til å skifte ut Trine Skei Grande som partileder. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
INGEN GRUNN: Venstres nestleder Terje Breivik (i bakgrunnen) mener at det ikke er noen grunn til å skifte ut Trine Skei Grande som partileder. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Trine er et helt menneske. Hun viser følelser. Det vil jeg si er på godt. Jeg vet knapt om noen som er flinkere enn Trine til å se folk, hun er opptatt av at de har det bra.

- Hun reiser masse og har en utrolig arbeidskapasitet. Nå skal vi i stortingsgruppa også bli flinkere til å besøke lokallagene våre ute i distriktet og bidra til at Venstre gjør et godt kommunevalg.

Naturlig Frp-skepsis

Terje Breivik mener at Venstre har en partileder som står sterkt rundt omkring i landet.

- Men naturlig nok er mange lokale Venstre-lag ute i distriktene skeptiske til å regjere med Frp. Når det et år seinere ikke gir særlig respons på meningsmålingene, så fører det naturlig nok til at folk blir bekymret.

- Vi opplever likevel at engasjementet foran kommunevalget er sterkt, noe vi også ser på interessen for å stille på valglistene. Det er en god indikator på at folk der ute er klare for å gjøre en innsats, trass i at vi sliter på målingene.

To hederskarer

Om distriktspolitikk-kritikken i NRK fra Bjørn Mathisen, leder i Kvæfjord Venstre, og Bjørn Hegstad, tidligere Venstre-ordfører i Lødingen, sier Terje Breivik:

- Jeg oppfatter det som helt legitime bekymringsmeldinger fra to hederskarer med et langt liv i Venstre. Noe en samlet partiledelse må ta til seg. Og det gjør vi.

- Ute i distriktene er det en sterk oppfatning av at regjeringen fører en sentraliseringspolitikk. Det må vi ha respekt for, selv om fakta viser det motsatte,.

Hvor godt egnet?

181 av Venstres 290 listetopper ved forrige kommunevalg besvarte nylig spørsmål fra NRK om hvor godt egnet Trine Skei Grande er til å lede Venstre. 101 av dem svarte at Grande er svært godt eller godt egnet», 43 svarte lite eller svært lite egnet, mens 37 forholdt seg nøytrale. Resultatet bekymrer ikke nestleder Terje Breivik.

- Med tanke på alle mediesaker med negativt fortegn den siste tida, så mener jeg at NRK-undersøkelsen er i overensstemmelse med slik jeg leser situasjonen i Venstre. Den viser jo at et stort flertall er fornøyd med Trines innsats som partileder.

- Så skulle det bare mangle at folk peker på partilederen og partiledelsen når det ikke går bedre på målingene. Til tross for at vi leverer en mengde politiske resultater, sier Terje Breivik.

Ilddåpen i 2009

Han mener det er vanskelig å forstå hvilket press Trine Skei Grande står i.

- Når det går bra på målingene, så er det et lagarbeid og hun deler æren med hele partiorganisasjonen. Men når det butter imot som nå, kommer presset mer direkte på partilederen. Selv om vi alle er ansvarlige.

Breivik minner om situasjonen da Trine som nestleder brått måtte overta som partileder i september 2009, da Lars Sponheim overraskende trakk seg på valgnatta.

- Trine ble konstituert fram til landsmøtet våren 2010, da hun ble valgt som Venstre-leder. Det er verdt å huske på at det var under Trines ledelse at partiet reiste kjerringa, fra 3,9 prosent ved stortingsvalget i 2009 til 5,2 prosent i 2013, sier Terje Breivik.

Det verste

Han har en lang felles historie med Trine Skei Grande.

- Trine og jeg har jobbet tett sammen siden jeg ble generalsekretær i 2005. Og før det seks år i landsstyret som fylkesleder i Hordaland. Det Trine og jeg opplevde i fjor, er jo noe av det verste et vennskap kan utsettes for.

- Etter regjeringssonderingene konkluderte vi motsatt. Trine ville inn, jeg ville ikke. Hun vant i landsstyret, jeg tapte. Så la vi det bak oss og forhandlet fram en god avtale for Venstre på Jeløya. I den fasen demonstrerte Trine sine inkluderende evner og hvilken framifrå forhandlingsleder hun er. Det viste seg i regjeringsplattformen. Også vi som var imot å gå i regjering med Frp måtte erkjenne at resultatet nesten ble bedre enn vi hadde trodd, sier Terje Breivik.

Mest ambisiøse

Han trekker fram politiske løsninger for asylbarn og flyktninger, en offensiv landbrukspolitikk og næringspolitikk som gagner distriktene.

- Venstre er med i ei regjering som fører tidenes mest ambisiøse klimapolitikk. Vi har funnet løsninger med Frp som begge partier står godt i.

- Et bilavgiftssystem som gjør Norge suverent best i verden på å få fortgang på nullutslippsbiler inn. Kombinert med at vi har brukt avskrivningssatser veldig systematisk for å gi tungtransporten sterke økonomiske insitament til å bytte til nyere og mer klimavennlige biler, sier Venstres nestleder.

Det beste

Terje Breivik mener utfordringene ligger i å kommunisere det han omtaler som formidable politiske resultater til potensielle Venstre-velgere, som er skeptiske til å regjere med Frp.

- Ta samferdsel, som er viktig distriktspolitikk. Der har vi en rekordsatsing, der du virkelig får det beste ut av Frp og Venstre. Der Frp prioriterer vei, mens Venstre bruker handlingsrommet til jernbane, kollektivt og sykkel. Summen blir historisk, der du får mer til alt, sier Terje Breivik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer