PUNKTERING: Minst ti biler har punktert i høy fart på E6 ved Follotunnelen. Video: Tor Aage Hansen, Nyhetstips.noVis mer Vis mer

- Verste felle med «skarp tann» på E6 på fem år

10-12 biler i 100 km/t i morgenrushet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Minst 10-12 biler punkterte i 100 kilometers fart på E6 i Follo onsdag morgen av en skarp gjenstand som poppet opp fra veidekket.

Den skarpe gjenstanden - trolig var det bare den ene som stakk noen centimeter over asfalten - var aluminium.

- Utrolig at det gikk så bra som det gjorde. Punkterte biler sto som strødd på motorveien i morgentrafikken mot Oslo, sier en bilist som passerte punkteringsstedet rett nord for Follotunnelen ved 07.20-tiden.

Ble du rammet av kaoset? Kontakt oss på 2400@db.no.

Statens vegvesen har funnet ut hva som skjedde.

Senioringeniør Arnulf Olsen i vegvesenets bruseksjon oppsummerer:

<strong>BARE NOEN CENTIMETRE OVER:</strong> Men det var nok til at 10-12 biler punkterte i høy fart på E6 nord for Follotunnele onsdag morgen. Foto: Tor Aage Hansen, Nyhetstips.no
BARE NOEN CENTIMETRE OVER: Men det var nok til at 10-12 biler punkterte i høy fart på E6 nord for Follotunnele onsdag morgen. Foto: Tor Aage Hansen, Nyhetstips.no Vis mer

- Dette er det verste tilfellet vi har hatt i sitt slag i Akershus på fem-seks år. Siste det skjedde var på Grimsrudbrua noe lenger sør. Da var det cirka seks biler som fikk punktert begge hjulene på samme side av en skarp gjenstand som stakk opp over asfalten, sier Olsen til Dagbladet.

Tann eller finger

Og «en skarp gjenstand» forklarer han som en «tann» eller en «finger», som plutselig peker rett opp fra en ødelagt fingerfuge.

Ytterligere forklaring følger:

- Alle bruer har en åpning, eller fuge, i hver ende for å ta av for utvidelser. Byggematerialene utvider seg i varmen, og det ville blitt farlige spenn i bruene hvis det ikke var slike åpninger. Og mellomrommene i disse «spalteåpningene» blir regulert av fingerfuger, der spisse fingre, eller tenner, peker vannrett mot hverandre.

<strong>KAOS PÅ E6:</strong> Tross en rolig vinterferiedag sto trafikken stille siden 07-tiden onsdag på grunn av en rekke punkteringer nord for Follotunnelen. Foto: Glenn Johansson.
KAOS PÅ E6: Tross en rolig vinterferiedag sto trafikken stille siden 07-tiden onsdag på grunn av en rekke punkteringer nord for Follotunnelen. Foto: Glenn Johansson. Vis mer

Og før morgenrushet mot Oslo startet onsdag, var det et element i en slik fuge som knakk.

Det ødelagte elementet var om lang halvannen meter lang, og plutselig pekte en spiss finger rett opp istedenfor rett fram.

Eneste jobb: Sjekke brusprekker

Selskapet Norpox, et underselskap til veientreprenøren Roadworks, har kontrakt med Statens vegvesen til seks millioner kroner i året for å vedlikeholde og reparere utstyret i slike brufuger over hele Akershus.

- Som sagt er det flere år mellom hver gang det oppstår situasjoner som denne. Slitte deler blir i all hovedsak skiftet ut i forkant.

- Så det blir fortsatt trygt å kjøre på og av Hølenbroa, som onsdagens bru med den plundrete skjøten heter?

- Jada. Det vil bare bli fartsreduksjon og innsnevring fra to kjørebaner til reparasjonen er utført, sier senioringeniør Arnulf Olsen i Statens vegvesen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer