Verste flom på 30 år

Tropiske regnstormer skyller over Asia og forårsaker de verste oversvømmelsene på 30 år. Stadig flere forskere frykter at naturkatastrofene skyldes klimaendringer skapt av mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enorme vannmasser har ødelagt hjemmene til titusenvis av mennesker i Sør-Korea, Filippinene, Vietnam, Kambodsja og Thailand. Tyfonen «Olga» har i dagesvis herjet i området. «Olga» var i går på vei mot lutfattige og sultrammede Nord-Korea som allerede har opplevd store ødeleggelser som følge av intens nedbør.

Flere titalls mennesker er drept og mange tusen drevet på flukt. Bare på den koreanske halvøya er rundt 50 mennesker funnet døde eller er savnet etter monsunregn, flom og jordras. I går måtte alle havner og fem flyplasser i Sør-Korea stenge.

Flodbølger

Meteorologene varsler flodbølger langs kysten. Jernbanelinjer og hovedveier står under vann, og 19000 sør-koreanere er tvunget fra sine sine hjem.

I går nådde vannmassene Filippinenes hovedstad Manila og rammet særlig slumstrøkene i byen hardt.

- Ofrene her er de fattige, de som bor i slummen. De har første prioritet, sa Filippinenes president, Joseph Estrada.

I Filippinene var i går 21 mennesker funnet omkommet og 60.000 evakuert. Folk vasser gatelangs til brystet i sølevann og den ellers så hektiske trafikken i Manila er totalt lammet.

Også Thailand, Vietnam og Kambodsja har fått føle naturkreftenes raseri. Siden søndag har marinen, politiet og frivillige i Thailand arbeidet døgnet rundt for å skaffe mat til flomofrene. Hundrevis av fanger i et fengsel måtte reddes da vannet begynte å stige.

I Vietnam forsøker myndighetene nå å skaffe mat til over 20000 mennesker som den siste uka er blitt hjemløse.

Tidligere i sommer er både Kina, India og Iran rammet av oversvømmelser.

Klimaendringer

- Det er for tidlig å fastslå at det er en sammenheng mellom menneskeskapte klimaendringer og disse naturfenomenene. Men mange forskere heller mer og mer til at det finnes en kobling. Forskningen som er gjort, går i retning av større sannsynlighet for en sammenheng mellom ekstreme naturfenomener og klimaendringene, sier professor i meteorologi ved Universitetet i Oslo, Ivar Isaksen.

Direktør ved senter for klimaforskning CICERO, Knut H. Alfsen, understreker også at man i dag ikke vet noe sikkert om årsakene til naturkatastrofene.

- De naturlige variasjonene er store, og ingen kan i dag påstå at rekordnedbør skyldes menneskelig aktivitet. Likevel illustrerer disse naturkatastrofene på en god måte hva vi kan vente oss i et globalt drivhus, sier Alfsen.

FLÅTER: I et forsøk på å komme seg tilbake til husene sine har disse menneskene lagd seg provisoriske flåter i den filipinske byen Cainta.