Verste hetebølge så langt

California er inne i den mest intense hetebølgen så langt i år. Myndighetene frykter liv vil gå tapt i varmen.

FLOKKER TIL STRANDA: Flere i byen Santa Monica, like nord for Los Angeles, flokker til stranda for å kjøle seg ned i langhelgen i USA. Temperaturene flere steder i Califordia er skyhøye, med temperaturer opp til 46 grader. Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP/NTB
FLOKKER TIL STRANDA: Flere i byen Santa Monica, like nord for Los Angeles, flokker til stranda for å kjøle seg ned i langhelgen i USA. Temperaturene flere steder i Califordia er skyhøye, med temperaturer opp til 46 grader. Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP/NTB Vis mer
Publisert

USA er nå inne i ei langhelg, ettersom de feirer arbeidernes dag, Labour Day, første mandagen i september. Det er spådd å bli ei frihelg preget av ekstrem varme.

- Dette vil bli den lengste og mest intense heteperioden så langt i år, sier Alexis Clouser fra National Weather Service i San Francisco til CNN.

Eksperter antar hetebølgen er relatert til menneskeskapte klimaendringer, med temperaturer 5-10 grader celsius over normalen.

Det har allerede vært registrert flere perioder med ekstremt høye temperaturer vest i USA denne sommeren.

Gatene stilner

I Los Angeles er det langt færre mennesker ute i gatene nå, ettersom befolkningen i stor grad holder seg innendørs. De lokale myndighetene oppfordrer nemlig byens nesten fire millioner innbyggere til å søke tilflukt inne i sine hjem, hvor det er for en stor del er aircondition.

Offentlige bibliotek har ifølge The Guardian forvandlet seg til «kjølesentre», og hjelpeorganisasjoner deler ut fryste vannflasker til byens hjemløse.

Sør-California er inne i sin varmeste periode så langt i år, med temperaturer opp i 46 grader.

- Vi forventer at denne ekstreme varmen vil ha en varighet som vi ikke har opplevd på en stund, sier Californias guvernør Gavin Newsom, ifølge CNN.

KJØLESENTER: Flere personer har besøkt kjølesentrene som har dukket opp flere steder i Los Angeles. Foto: Frederic J. BROWN / AFP/NTB.
KJØLESENTER: Flere personer har besøkt kjølesentrene som har dukket opp flere steder i Los Angeles. Foto: Frederic J. BROWN / AFP/NTB. Vis mer

Liv kan gå tapt

Den ekstreme heten fører til bekymring for at strømnettet blir overbelastet, at brannmenn besvimer av heteslag, og at de hjemløse, uten mulighet til å søke ly for varmen, vil bli hardt rammet.

Myndighetene er særlig bekymret for at de som må jobbe ute, og de hjemløse er utsatt for sykdom og død knyttet til den ekstreme varmen.

- Mange hjemløse mennesker kommer til å omkomme ettersom de må være ute og ikke ha tilgang på kaldt vann eller skygge, uttaler Theo Henderson, programleder for podkasten «We the Unhoused».

Mer enn 150 offentlige «kjølesentre» er åpnet i California. Dette er ikke nok til å hjelpe delstatens 60 000 hjemløse, sier Henderson i podkasten.

En analyse Los Angeles Times laget i fjor, viste at 3900 dødsfall i California det siste tiåret er relatert til varmen.

Må spare strøm

Californias innbyggere er bedt om å redusere strømforbruket, særlig om ettermiddagen mellom klokka 16 og 21, da folk vanligvis kommer hjem fra jobb og skrur på aircondition hjemme. Innbyggerne er også bedt om å sette temperaturen til 22 grader før klokka 16, for så å øke temperaturen til 25 grader i timene med størst belastning på strømnettet, skriver CNN.

En ekstra generator er satt opp, men guvernør Newsom frykter likevel at strømnettet skal bli overbelastet.

TØRKE: Lake Oroville, som ligger nord i California, er blant innsjøene som nå opplever ekstremt lav vannstand som følge av tørke. Vis mer

Lekeplasser varmes opp

Foreldre og lærere er bekymret for hvordan varmen påvirker skolebarna, og at de ikke har nok skygge å leke i under friminuttene. Lekeplasser med asfalt kan komme opp i temperaturer på 62 grader, skriver Los Angeles Times.

I San Diego forteller elever at det er vanskelig å konsentrere seg i klasserommet på offentlige skoler, skriver The San Diego Union Tribune.

Tirsdag holdt noen demokrater i California, sammen med flere arbeidere fra klesfabrikker, en appell der de krevde flere føderale tiltak, med blant annet økt beskyttelse mot varmen for sjåfører og gårdsarbeidere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer