Ekstremvarmen i Sør-Europa:

- Verste hetebølgen jeg har vært ute for

Utenfor den greske hovedstaden raser det myndighetene beskriver som en «marerittbrann» i de skyhøye temperaturene som preger Hellas og Sør-Europa. Tjukk røyk har nå lagt seg som et lokk over deler av Aten.

INNHYLLET I RØYK: Tjukk røyk fra brannene som raser i den ekstreme varmen i Hellas, har lagt seg som et lokk over hovedstaden Aten onsdag. Foto: Giannis Panagopoulos / Eurokinissi / Reuters / NTB
INNHYLLET I RØYK: Tjukk røyk fra brannene som raser i den ekstreme varmen i Hellas, har lagt seg som et lokk over hovedstaden Aten onsdag. Foto: Giannis Panagopoulos / Eurokinissi / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Line Løhre Olsen (54) fra Trondheim har bodd i den greske hovedstaden siden 1990. Hun kan ikke huske at det har vært så varmt som nå noen gang tidligere.

- Denne hetebølgen sammenliknes med den som var her i 1987, og da var jeg her på ferie og husker godt at det var forferdelig varmt. Men dette er vel den verste hetebølgen jeg har vært ute for her i Hellas, sier hun.

Flere steder i Hellas er det de siste dagene målt temperaturer rundt 45 grader.

- Når du lukker opp døra, så tror du at du åpner døra til ei badstue. Varmen slår imot deg, forteller Olsen.

- Vanskelig å puste

Nord for hovedstaden har en skogbrann slukt mer enn 80 hus, og over 500 brannmannskaper har kjempet mot flammene siden tirsdag kveld. Statsminister Kyriakos Mitsotakis omtaler brannen som et mareritt.

VERSTE PÅ TIÅR: Norske Line Løhre Olsen har bodd i Hellas siden 1990. Hun har aldri opplevd verre hete enn det landet nå har hatt i dagevis. Foto: Privat
VERSTE PÅ TIÅR: Norske Line Løhre Olsen har bodd i Hellas siden 1990. Hun har aldri opplevd verre hete enn det landet nå har hatt i dagevis. Foto: Privat Vis mer

Onsdag ble Olsen bedt om å holde seg hjemme fra kontoret hvor hun jobber som økonomiansvarlig, fordi lokalene ligger i et område av byen hvor det brant tirsdag.

- Det var tryggest å ikke komme på kontoret. Det er også veldig mye røyk og vanskelig å puste i store deler av Aten, forteller hun.

Selv bor hun i en bydel hvor hun ikke plages av røyken, og hvor det ikke er noen umiddelbar fare fra brannene.

- Jeg ser på nyheter hele tida og følger med. Det er heldigvis mange frivillige og brannmannskaper, fly og helikopter, som jeg håper får bukt med dette. Men jeg frykter at når det blir slokt her, så er det nye steder som får branner. Man må ha respekt for dette, og det er farlige tilstander når det er så varmt og det kan spre seg veldig fort, sier hun.

STENGT I VARMEN: Greske myndigheter gikk tirsdag til det uvanlige skritt å stenge Akropolis og andre severdigheter for turister når solen steker som verst om ettermiddagen. Foto: Louisa Gouliamaki / AFP / NTB
STENGT I VARMEN: Greske myndigheter gikk tirsdag til det uvanlige skritt å stenge Akropolis og andre severdigheter for turister når solen steker som verst om ettermiddagen. Foto: Louisa Gouliamaki / AFP / NTB Vis mer

- Håper huset står

På øya Evvia, et par timers kjøring fra Aten, raser det også flere skogbranner, og mange områder er evakuert. Olsen og familien var sist i feriehuset de har på øya i helga.

- Da jeg dro derfra, tenkte jeg at «jeg håper huset står der når vi kommer tilbake neste helg».

Ifølge Olsen har rundt 150 hus gått tapt nord på Evvia.

- Det var utbrudd av brann cirka 20 kilometer nord for huset vårt i helga. Den ble slokt raskt, men du lever litt med angsten.

BRANNENE TRUER: På den greske øya Evvia har det brutt ut flere branner de siste dagene. Her fra landsbyen Limni. Foto: Michael Pappas / AP / NTB
BRANNENE TRUER: På den greske øya Evvia har det brutt ut flere branner de siste dagene. Her fra landsbyen Limni. Foto: Michael Pappas / AP / NTB Vis mer

- Lukter brent

Nordmannen Pål Foss (62) har en ferieleilighet rett ved det kjente landemerket Akropolis i hovedstaden, hvor han i løpet av et sabbatsår fra jobben ved Høgskolen i Østfold skriver på to bøker.

Han beskriver de siste dagene som slitsomme.

- Det lukter veldig brent, og jeg har ikke lyst til å gå ut. Det blir ganske overveldende og ubehagelig. Så intenst er det, forteller han til Dagbladet.

DØDELIG: Tre personer er bekreftet omkommet etter store skogbranner i Tyrkia. Vis mer

Ifølge Foss har greske myndigheter bedt innbyggerne om å holde seg innendørs - i ly for både den steikende sola og røyken.

- Du kan ikke gå noe sted i sentrum uten at du får den intense og plagsomme stanken av brent jord og brent tre. Den river i nesa hele tida.

- INTENST: - Du kan ikke gå noe sted i sentrum uten at du får den intense og plagsomme stanken av brent jord og brent tre. Den river i nesa hele tida, sier norske Pål Foss. Foto: Privat
- INTENST: - Du kan ikke gå noe sted i sentrum uten at du får den intense og plagsomme stanken av brent jord og brent tre. Den river i nesa hele tida, sier norske Pål Foss. Foto: Privat Vis mer

Dekket av røyk

Normalt kan Foss se sjøen fra taket på leilighetskomplekset, men nå er det bare røyk, forteller han.

- Jeg var på taket i dag morges, og det var ganske ekstremt. Det er egentlig helt blå himmel, men nå kan du nesten ikke se himmelen fordi hele området er dekket av røyk.

I Hellas ble det meldt inn 81 skogbranner i løpet av 24 timer fra mandag kveld til tirsdag kveld, og det er ventet at den ekstreme hetebølgen vil fortsette ut uka.

Hetebølgen har også ført til omfattende skogbranner i Tyrkia, hvor minst åtte personer er døde og mange har mistet både buskap og hjem. Også i Italia raser flere branner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer