USAs visepresident Joe Biden ble ydmyket under oppholdet i Israel. Utenriksminister Hillary Clinton sa i et intervju med CNN at Israel har fornærmet USA. Foto: SCANPIX / Ronen Zvulun / REUTERS AFP PHOTO/DAVID FURST
USAs visepresident Joe Biden ble ydmyket under oppholdet i Israel. Utenriksminister Hillary Clinton sa i et intervju med CNN at Israel har fornærmet USA. Foto: SCANPIX / Ronen Zvulun / REUTERS AFP PHOTO/DAVID FURSTVis mer

Verste krise mellom USA og Israel på årtier

Fornærmet USA viser sinne mot ulovlige jødiske bosetninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Fordømmelsene fortsatte fredag å hagle over Israel for planene om å bygge 1.600 nye boliger i Øst-Jerusalem. Kunngjøringen har ført til den verste krisen med USA på mange år.

En meget irritert utenriksminister Hillary Clinton fordømte byggeplanene og behandlingen israelerne ga visepresident Joe Biden i krasse ordelag.


I en alvorlig telefonsamtale med Netanyahu fredag morgen kalte Clinton planene, som ble kunngjort midt under Bidens besøk i Israel, et dypt negativt signal om hvordan Israel ser på vennskapet med USA.


Hun minnet Netanyahu på alt USA gjør for å beskytte Israel mot fiendtlig innstilte naboer, og gjorde det klart at Israel nå har en jobb å gjøre for å rydde opp i sitt forhold til USA og bevise med konkrete handlinger, ikke bare ord, at de mener alvor når de snakker om fred.


I et intervju med CNN kalte hun den israelske oppførselen under Bidens besøk en fornærmelse.


- Kunngjøringen av planene på samme dag som visepresidenten var der, var en fornærmelse, et uheldig og vanskelig øyeblikk for alle, sa hun til CNN.


Verste tidspunkt


Det var akkurat idet USA etter lang tids overtalelser og press hadde fått partene til å gå med på indirekte forhandlinger, at Israel kunngjorde planene om bygging av de nye boligene i et område på den okkuperte Vestbredden som Israel har innlemmet i Jerusalem.


Kunngjøringen utløste rasende reaksjoner fra arabiske og palestinske ledere. De varslet at de nye indirekte samtalene kunne bli skrinlagt, bare dager etter at Abbas motstrebende gikk med på dem.


Abbas gjorde det klart at det nå ikke blir samtaler før byggingen stanses, og de arabiske utenriksministrene trakk tilbake sin godkjenning av samtalene.


Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som besøker regionen neste uke, og Midtøsten-kvartetten fordømte byggeplanene. Kvartetten gjorde det klart at slike ensidige tiltak ikke kan aksepteres.


I Jerusalem sperret israelsk politi av området rundt Al-Aqsa-moskeen i gamlebyen i Jerusalem for å hindre sinte palestinere i å demonstrere mot byggeplanene under fredagsbønnen.

Ydmykelse


Biden, som ble offentlig ydmyket av nyheten nettopp mens han var i Israel for å bedre forbindelsene etter en tidligere tautrekking mellom president Obama og Netanyahu om bosetningene, reagerte med en uvanlig krass fordømmelse.


Han markerte deretter sin store misnøye ved å komme halvannen time for sent til en middag med Netanyahu og hans kone.


Dagen etter hadde han lange og vennskapelige samtaler med palestinernes president Mahmoud Abbas og statsminister Salam Fayyad.


Den israelske regjeringen har forsøkt å slukke brannen ved å si at timingen for kunngjøringen var uheldig og at det ikke var meningen å provosere noen.


Men det hjelper lite når de samtidig sier at byggingen vil gå sin gang, selv om Netanyahu insisterer på at det vil ta flere år før den blir en realitet.


Åpent raseri
USA og Israel har lenge vært uenige om byggingen i de ulovlige bosetningene, men det er sjelden uenighet eksploderer i et så åpent amerikansk sinne mot Israel.


USA har ikke reagert så kraftig siden den første George Bush på 90-tallet straffet Israel for utvidelse av bosetningene ved å hente hjem ambassadøren og trekke tilbake et lån på 10 millioner dollar.


I mellomtiden forsøker USA å begrense skadene. Midtøsten-utsending George Mitchell og viseutenriksminister Jeffrey Feldman har vært på telefonen med Abbas og utenriksministrene i Egypt, Jordan, Qatar og andre land i regionen for å overtale dem til å be palestinerne ikke avlyse forhandlingene.


En gjenopptakelse av fredsprosessen er en av Obamas viktigste prioriteter, og USA har investert betydelig energi i å få prosessen tilbake på sporet.


Det ble sett på som et gjennombrudd å få palestinerne og Israel til å gå med på nye, om enn indirekte, forhandlinger, som nå truer med å gå i vasken.


(©NTB)FORNÆRMET: USAs utenriksminister Hillary Clinton fordømmer israelske byggeplaner. AFP PHOTO/Mandel NGAN
FORNÆRMET: USAs utenriksminister Hillary Clinton fordømmer israelske byggeplaner. AFP PHOTO/Mandel NGAN Vis mer