Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verste laksefiske på 100 år

- Dødsdom hvis ikke sjølaksefisket stoppes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fjorårets laksefiske i elver og sjø ble det magreste i manns minne. Innsiget av små- og mellomlaks tyder på at årets laksesesong kan bli enda verre. Nå vil Norske Lakseelver begrense alt sjølaksefiske.

189.997 laks ble registrert tatt i elv og sjø i løpet av 2007.

- Den samlete fangsten er den laveste som er registrert siden tidlig på nittenhundretallet, sier Finn Erlend Ødegaard, daglig leder i Norske Lakseelver, til Nationen.

2007-resultatet er lavere enn den samlete fangsten i bunnåret 1997. Da ble det tatt 193.677 laks i elv og sjø, det laveste registrerte tallet på hele nittenhundretallet.

Nå roper Ødegaard varsku. Presset på laksebestanden må dempes før det er for sent.

- Bør stoppe sjølaksefisket

- Vi mener det nå er nødvendig å begrense uttaket av laks både i sjø og elv i de neste årene. Helst bør sjølaksefisket få en lang pause med en økonomisk kompensasjon for denne yrkesgruppen, sier Ødegaard.

Hvert år legger sportsfiskere i elevene i Norge igjen 1,3 milliarder kroner til grunneiere og andre aktører i næringen.

 FARESIGNAL:  Heidi Alseth har både spenning og naturopplevelser i Nidelva i Sør-Trøndelag selv om villaksen er inne i en hundreårskrise. Foto: Frank Karlsen.
FARESIGNAL: Heidi Alseth har både spenning og naturopplevelser i Nidelva i Sør-Trøndelag selv om villaksen er inne i en hundreårskrise. Foto: Frank Karlsen. Vis mer

- Tar vi ikke situasjonen på alvor nå, vil villaksefisket i elevene våre etter hvert være dødsdømt, understreker Ødegaard. (NTB).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media